Hei taas,Suomeen rakennetaan paljon pieniä (3-5 kerroksisia) kerrostaloja...

Hei taas,Suomeen rakennetaan paljon pieniä (3-5 kerroksisia) kerrostaloja...

Hei taas,

Suomeen rakennetaan paljon pieniä (3-5 kerroksisia) kerrostaloja "hienoihin" kerrostaloalueisiin. Tuleeko se halvemmaksi, kuin rakentaa yksi iso kerrostalo ja jättää tilaa muulle? Jos ei tule, niin miksi niin tehdään?

Olen monesti kuullut vastauksen "koska suomessa on tilaa rakentaa laajalle", kun kysymys on miksei suomeen rakenneta pilvenpiirtäjiä. Mutta onko se piemmänpäälle kannattavaa rakentaa turhia pieniä kerrostaloja yhden ison tilalle?

Kiitos.

Vastaus

Hei,

pahoittelut vastauksen viivästymisestä.

Asiaan lienee ainakin kaksi syytä. Toinen on teknis-taloudellinen ja toinen kaupunkikuvallinen.

Rakentamalla matalia kerrostaloja on haluttu säästää kustannuksissa, sillä mataliin kerrostaloihin ei tarvinnut aiemmin rakentaa hissiä. Vuoteen 1982 asti asuntohallituksen lainoitusehdoissa ei sallittu hissin rakentamista alle 4-kerroksisiin kerrostaloihin kuin erityistapauksissa.

Mitä tulee kaupunkikuvaan, niin esimerkiksi Helsingin kaupunkikuva perustuu kaupunkisuunnitteluviraston mukaan "merelliseen horisontaaliseen siluettiin, josta kohoavat maamerkit muodostavat koko pääkaupungin ikonisen maiseman. Siluetin tekee ainutlaatuiseksi se, että Helsinki on yksi Euroopan harvoista avomeren tuntumassa sijaitsevista pääkaupungeista. Merellinen Helsinki on yksi ympäristöministeriön määrittelemistä Suomen kansallismaisemista."

Kaupunkisuunnitteluviraston päällikkö Tuomas Rajajärven mukaan Helsingissä on pitkään vaalittu harmonista matalahkoa kaupunkikuvaa, josta vain muutamat arvorakennukset, kuten kirkkojen tornit, erottuvat muuta rakennetta korkeampina. Tätä hän pitää Helsingin vahvuutena eikä hän ole jatkossakaan kiinnostunut korkeasta rakentamisesta kaupungin historiallisesti arvokkaaseen ytimeen.

Sen verran Helsingissä ollaan pehmennytty korkeille rakennuksille, että niitä ilmeisesti tullaan tulevaisuudessa rakentamaan lisääntyvässä määrin kantakaupungin ja ydinkeskustan ulkopuolelle, esimerkiksi Keski-Pasilaan.

Käsittääkseni matala kaupunkikuva on perinteisesti ollut ihanteena muuallakin Suomessa. Esimerkiksi 1950–60-luvuilla puutalokaupungista kerrostalokaupungiksi muuttuneessa Heinolassa kiisteltiin uusien rakennusten kerrosluvusta. Osalle kaupunkilaisista jopa 3–4 kerrosta oli liikaa, he olisivat halunneet vieläkin matalampaa rakentamista.

Lähteet:

https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/44121/Hanna_Rasal...

http://www.hel.fi/hki/Ksv/fi/Uutiset/korkea_rakentaminen

http://www.heinola.fi/FIN/Yleistietoja_Heinolasta/Historia/Muuttuvat_vuo...

Kommentit (0)

Vastauksesi