Hei taasNyt on ihan asiaa.

Hei taasNyt on ihan asiaa.

Hei taas

Nyt on ihan asiaa. Käsittääkseni SI-standardi määrittää, että desimaalierotin on pilkku (,). Käytännössä kuitenkin näyttää siltä, että Imperial-systeemi on vahvuudessaan ohittamassa tämän suosituksen ja tämä ohitus ollaan laajasti hyväksymässä? Johtunee nähtävästi yhä laajenemasta yhteistyöstä ja globaaleista yhteyksistä tietokäsittelyn alalla.

Nyt kuitenkin "kaikki" kaupan kuitit on kirjoitettu desimaalierottimella piste (.).

Koulujen ja Yliopistojen taulukot käyttää pistettä jne.
Kun Imperiaalisetkaan eivät enää käytä pilkkua tuhaterottimena, vaan mielumminkin välilyöntiä (niinkuin SI). Onko enää mitään järkeä käydä tätä Don Quijote de la Manchan taistelua tuulimyllyjä vastaan.

Varsinkin näissä kansainvälisissä yhteistöissä, joissa tietoja ja taulukoita lähetetään joka suuntaan - kennellä on aikaa ja intoa vaihtaa kaikki pisteet pilkuiksi?
Ja onko pilkun käyttäminen ISO-standardin suhteen SUURI rikos.

PS: Miten tämä kysymysruutu vaihdetaan suomenkieliseksi, jotta päästään tästä punaisesta aliviivauksesta.

Vastaus

BIPM (Bureau International des Poids et Messures) http://www.bipm.org/ on kansainvälinen toimielin, jonka tehtävänä on varmistaa maailmanlaajuisesti mittayksiköiden ja mittajärjestelmien yhdenmukaisuus sekä niiden yhteneväisyys kansainvälisen SI-järjestelmään (International System of Units ). BIPM:n sivuilla on julkilausuma vuodelta 2003 http://www.bipm.org/en/CGPM/db/22/10/, jossa todetaan, että desimaalierottimena voi yhtä hyvin käyttää ranskalaisen käytännön mukaan pilkkua tai brittiläisen tavan mukaan pistettä. Kansainvälisesti siis kumpikin tapa käy.

Sen sijaan Suomessa käytetään Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen kielitoimiston http://www.kotus.fi/kielitoimisto/ suosituksen mukaan desimaalimerkkinä edelleenkin pilkkua eikä pistettä. Tosin esimerkiksi Kielenhuollon käsikirjassa (Yrityskirjat 1999) sanotaan, että ”luonnontieteellisissä ja teknisillä aloilla käytetään desimaalimerkkinä myös pistettä”. Lisäksi siinä todetaan, että myös monissa laskentaohjelmissa on desimaalin merkkinä piste. Tämä on kuitenkin erikoiskäytäntö, jota ei yleiskielisissä teksteissä tarvitse noudattaa.

Kuten olet itsekin huomannut, kansainvälisesti käytössä olevat tietokoneohjelmat ovat sekoittaneet meille vakiintunutta desimaalin merkitsemistapaa. Ilmeisesti juuri tästä syystä joissain kuiteissa on käytetty desimaalierottimena pistettä pilkun asemesta.

Suomenkielisen kysymysruudun saa esille siirtymällä iGSin etusivulle http://igs.kirjastot.fi. Ruutu löytyy Lähetä kysymyksesi -tekstin alapuolelta.

Kommentit (0)

Vastauksesi