Hei taas!Mistä päin Suomea on sana,"tuora"?Tai mitä murretta mahtaa olla?

Hei taas!Mistä päin Suomea on sana,"tuora"?Tai mitä murretta mahtaa olla?

Hei taas!
Mistä päin Suomea on sana,"tuora"?Tai mitä murretta mahtaa olla? Pitäis tarkoittaa mummo, mummu tai tummu. En ole moista kuullut.

3 vastausta

Hei!

”Suomen kielen etymologinen sanakirja” (osa 5; Suomalais-ugrilainen seura, 1975) kertoo, että sanaa ”tuora” on esiintynyt Keski-Pohjanmaalla. Sen merkitys on ’isoisä, vaari, äidinäiti’. Sana on lainaa ruotsin sanasta ”storfar”, jonka merkitys on ’isän tai äidin isä’. 1700-luvun sanakirjanlaatija Christfrid Gananderilla se esiintyy muodossa ”tuura waari”, joten ilmeisesti myöhemmin loppuosa on pudotettu pois ja pelkkä etuosa on saanut kantaa tuota koko merkitystä. Elias Lönnrotilla ”tuura” on merkinnyt myös ’ukkoa, vanhusta’.

Sanasta on olemassa myös versio ”tuhva”, jota on käytetty Keski-Pohjanmaan lisäksi myös Etelä-Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Keski-Suomessa. Sen merkitys on edellä mainitun lähteen mukaan ’isoisä, isän tai äidin isä, appiukko, vanha ukko’. Perhosta löytyy vielä merkintä versiosta ”tuhvi”, Keski-Pohjanmaalta ja Vermlannista muoto ”tuhari” (’vanha mies, vaari’) sekä Teuvalta ”tuura”.

Kommentit (0)
18.05.201515:31
16735
42

Tässä hieman lisätietoa

Kommentit (0)
18.05.201515:51
79847
5

Tähän vois tuora mukaan myös pohojalaasen tai hämäisen murteen ominaisuuden, jossa d muuttuu r:ksi.

Kommentit (0)

Vastauksesi