Hei taas. Kevät tullut.Onko sammalesta huopakatolle haittaa?

Hei taas. Kevät tullut.Onko sammalesta huopakatolle haittaa?

Hei taas. Kevät tullut.
Onko sammalesta huopakatolle haittaa? Jos on niin mikä toimenpide/aine (kalkki tai ms).(entä painepesu)olisi hyvä sen poistoon jos tarpeellista.

Vastaus

Sammal kyllä kokemukseni mukaan rikkoo juurillaan huopakatetta. Aikanaan tallensin muistaakseni Meidän Mökki -lehden nettisivuilla olleen lukija-artikkelin, jossa kerrotiin sammaleen olevan niin sitkeää että katteen pintasirote irtosi helpommin kuin sammal. Huopakatteella sammal lähtee kasvuun huovan leikkauspinnassa eli siellä, missä kosteuskin säilyy. Sammalen hävittämisessä olisi tärkeää, että se saataisiin juurineen tuhotuksi.

Lukija-artikkelissa todettiin edelleen, että sammal viihtyy happamassa alustassa, joten sammaleen kasvualusta olisi saatava emäksiseksi. Luonnonmukainen vahva emäs olisi tuhkalipeä. Sekoittamalla puutuhkaa veteen, saadaan aikaan vahva tuhkalipeäliuos. Tuhkan sisältämä kaliumkarbonaatti liukenee veteen sitä paremmin, mitä kuumempaa vesi on. Kesälämmin järvivesi on sopiva. Ämpäri puoleenväliin tuhkalla ja loput vedellä. Tuhkaliuos saa seistä pari päivää, jolloin tuhka painui pohjaan. Kirkas vesi kaadetaan kastelukannuun ja sitten vain katolle. Kun sammaloitunut huopakatto kastellaan aurinkoisena päivänä tällä liuoksella tavallisella kastelukannulla, sammal lopettaa kasvun ja kuivuu muutamassa päivässä. Kastelun jälkeenkin tarvitaan aurinkoisia päiviä, jotta tuhkalipeä ehtii tuhota sammalen juuriston. Artikkelin kirjoittaja kokeili sammaleen poistoa tällä kotikutoisella konstilla ja jo ensimmäisellä yrityksellä sammal tuhoutui. Tosin pian seuranneen sateen myötä huopakatolle alkoi ilmestyä sammalta uudelleen. Ilmeisesti sade huuhtoi tuhkalipeän katolta. Tuhkalipeäkoe uusittiin poutajakson aikana ja tulokset olivat lupaavat. Jos sammaleesta halutaan pysyvästi eroon, ympäristöä on järkevä muokata ilmavammaksi. Tämä onnistuu harventamalla lehti- ja havupuukasvustoa.

Tätä tuhkalipeä konstia käsitellään Rakentaja.fi-palvelussa.
http://www.rakentaja.fi/index.asp?s=/Suorakanava/kysyniinvastaamme/viest...
"Lehtipuun tuhkasta valmistettu tuhkalipeä on hyvin emäksinen tuote. Voit hyvin laittaa kymmeneen litraan vettä litran tuhkaa. Sekoita voimakkaasti, ja varo silmiäsi. Anna tuhkan laskeutua, ja huuhdo kirkastuneella nesteellä katto. Käytä hienoa harjaa. Nesteellä ei ole samaa tehoa kuin mainitsemallani kemikaalilla, mutta kyllä se jotenkin tehoaa. Kemikaaleina mainitaan 5 % natriumhypokloriittiliuos ja rautakaupoista saatavat valmiit pesuliuokset."

Kaupallisia tuotteita:
http://www.icopal.fi/upload/icopalfi/tuoteselosteet/icopal_sammaleenpois...äyttöohje.pdf
http://www.kerabit.com/productcard.asp?Section=9546&Item=11347

Kommentit (0)

Vastauksesi