Hei, Pieni kysymys joka aiheuttanut kovasti keskustelua ja ehkä jopa...

Hei, Pieni kysymys joka aiheuttanut kovasti keskustelua ja ehkä jopa...

Hei,
Pieni kysymys joka aiheuttanut kovasti keskustelua ja ehkä jopa riitaakiin. Hautajaisissa,siunaustilaisuudessa (siviilihautajaiset)kukkalaitetta laskiessa, kuka käyttää hansikkaita? Esitetty on: vain kukkalaitetta kantava, ei kortin lukija, kaikki jotka ovat samaa kukkalaitetta laskemassa vaikka heitä olisi viisi, ei kukaan.

Vastaus

Jaaha, nyt pitäisi varmaan kaivaa käytösoppaat esiin. Niiden ongelma vain tahtoo olla että ne ovat jo ilmestyessään vanhanaikaisia. Virallisiin tilaisuuksiin varustautuessa niistä toki on apua.

Kysymys ei määrittele, onko kyse miehistä vai naisista. Nainen voi pitää käsineitä, jos ne kuuluvat asukokonaisuuteen.

Kuten tavoissa yleensäkin, tässäkin on varmasti paljon paikallista vaihtelua. Silti hautajaistavoissa yhteistä on se, että vieraat eivät loukkaa vainajan muistoa tai omaisia. Jos vainaja oli tunnettu siitä että hän itse noudatti käyttäytymissääntöjä viimeiseen pilkkuun asti, on toki kohteliasta seurata hänen esimerkkiään niin pitkälle kuin pystyy.

Olin tätini hautajaisissa viime talvena. En kiinnittänyt asiaan huomiota, mutta näin jälkikäteen muistellessa syntyi mielikuva että kenelläkään viime tervehdyksen jättäjällä ei ollut käsineitä. Kukat laskettiin kirkossa, joten päällysvaatteet oli riisuttu.

Mielestäni seppeleen tai kukkalaitteen kantajalla voi olla käsineet, ihan sen vuoksi että hän suojaa käsiään. Säännöksi en sitä silti nostaisi.

Kirjastossa on käytösoppaita, niitä voi hakea tietokannastamme asiasanalla käytösoppaat.
http://www.helmet.fi/search~S9*fin/X

Kommentit (0)

Vastauksesi