hei! Penskana luin jostakin lasten kuva-tietokirjasta että lasi olisi keksitty jotenkin näin: kameli

hei! Penskana luin jostakin lasten kuva-tietokirjasta että lasi olisi keksitty jotenkin näin: kameli

kuorman rikki menneestä säkistä valui leiripaikan hiekalle, nuotion kohdalle soodaa ja mitä kaikkea säkissä olikaan.

Aamulla nuotion sammuttua paikalla oli kiiltävää, kovaa ainetta: Lasia.

 Lie tarina totta, mutta tuntuu oudolta miten kamelin kantamassa kuormassa sattui olemaan juuri niitä aineita mitä tarvitaan lasinvalmistukseen?

Ymmärrän kyllä, että monet keksinnöt on saaneet alkunsa vahingossa.

 Varsinainen kysymykseni: MItä minun pitäisi tehdä, että  itse saisin aikaan lasia, siis pelkästään lasi-ainetta?

Sytytän nuotion...ja hankin mitä? Apteekistako niitä aineita saisi? 

Vastaus

Alun perin tarinan lasin keksimisestä on kertonut kreikkalainen historioitsija Plinius Vanhempi. Foinikialainen kauppalaiva haaksirikkoutui, ja matkustajat käyttivät lastina ollutta mineraalia alustana keittokattilalle. Nuotion kuumuudessa mineraali ja hiekka sulivat yhteen lasiksi. Nykyään Pliniuksen tarinaa ei otetaan niin vakavasti. Toisaalta ihan pelkkä nuotiotuli ei välttämättä lasin valmistukseen olisi riittänyt, toisaalta lasiesineitä on löydetty jo ennen foinikialaisten kukoistuskautta Egyptistä. Mahdollisesti lasia onkin syntynyt esimerkiksi egyptiläisten tai mesopotamialaisten ruukuntekijöiden uuneissa.

Tärkein lasimassan raaka-aine on kvartsihiekka, jota myydään ainakin akvaarioiden pohjahiekaksi tai uima-altaiden suodattimiin. Periaatteessa mitään muuta lasinvalmistukseen ei sitten tarvittaisikaan, kunhan hiekka vain pystyttäisiin kuumentamaan tarpeeksi (2300 Celsius-asteeseen). Käytännössä valmistukseen tarvitaan myös jotain, mikä alentaa hiekan sulamiseen tarvittavaa lämpötilaa. Useimmiten käytetään ihan kaupastakin löytyvää soodaa, joka alentaa tarvittavan lämpötilan 1500 Celsius-asteeseen. Ihan kotiuunilla tai nuotiolla ei tällaisia lämpötiloja kyllä saavuteta, joten käytännössä olisi pakko luultavimmin hankkia jokin keramiikkaan ja lasinvalmistukseen tehty uuni.

Kommentit (0)

Vastauksesi