Hei! Pähkäilemme, mikä olikaan virkattujen isoäidin neliöiden toinen nimi.

Hei! Pähkäilemme, mikä olikaan virkattujen isoäidin neliöiden toinen nimi.

Hei! Pähkäilemme, mikä olikaan virkattujen isoäidin neliöiden toinen nimi. Muistini mukaan se liittyy Turun saaristoon. Vastauksesta kiitollisena.

Vastaus

Ilmeisesti tarkoitat virkkaustekniikkaa, joka tunnetaan nimellä "Qvidi-Mina". Sen kehitti alkuperäisestä isoäidin neliöstä Paraisilla vuosina 1870–1941 asunut Augusta Wilhelmina Johansson. Hän oli intohimoinen käsityönharrastaja, joka ei myynyt töitään, vaan ainoastaan vaihtoi niitä lankaan ja ruokaan. Minan nyt jo satavuotiasta villatakkia säilytetään Paraisten kotiseutumuseossa.

http://www.keski-uusimaa.fi/Uutiset/Arkisto/2008/08/31/Mika-ihmeen-Qvidi...

Qvidi-Minasta tuli pari vuotta sitten oikea muoti-ilmiö, josta on järjestetty kursseja ja seminaareja. Toisin kuin perinteisissä isoäidin neliöissä "Qvidi-Minassa käytetään langanpätkiä, joilla virkataan paksuudesta riippuen kaksin-kolmin- jopa nelinkertaisena. Siten langoilla voi ikään kuin maalata", kertoo Keski-Uusimaa-lehden haastattelema erikoisneuvoja Marjo Vainio.

http://www.keski-uusimaa.fi/Uutiset/Arkisto/2008/08/31/Qvidi-Mina-takiss...

Isoäidin neliö on luultavasti maailman tunnetuin ja levinnein virkkausmalli, ehkäpä siksi että se on helppo- ja nopeatekoinen. Se on pieni ja siten näppärästi mukana kulkeva. Usein se myös tehdään jäännös- tai purkulangoista.

Isoäidin neliö, (engl. granny square) syntyi Amerikassa. Se on mukaelma paljon hienommista ja mutkikkaammista virkkausmalleista, jotka kulkeutuivat varhaisten siirtolaisten mukana Euroopasta. Malli on syntynyt viimeistään viktoriaanisella aikakaudella (1837 – 1901.

Virkkaus oli 1800-luvulla muotikäsityö Englannissa ja sieltä innostus levisi myös Amerikkaan.

Tarkkaan ei tiedetä, miten ja milloin virkkaus tuli tunnetuksi Suomessa. Yksi reitti on todennäköisesti kulkenut Ruotsista kaupankäynnin mukana rannikkoseuduille. Ruotsiin virkkaus ilmeisesti omaksuttiin 1800-luvun alussa Välimeren maista puuvillan ja muiden muotiuutuuksien mukana. Ja pian tämän jälkeen virkkaus levisi myös Suomeen.

Lähteet:

Luutonen, Marketta: Färg och flärd med virkat = Koreaa virkkaamalla = Decorative crocheting. Österbottens hantverk, 2003.

http://cc.joensuu.fi/~tkkroger/virkkaus/palavirkkaus.htm

http://www.squidoo.com/learn-to-do-granny-square-crochet

http://page63.blogspot.com/2010/04/history-of-granny-square.html

Kommentit (0)

Vastauksesi