Hei! Onko venäjän kielessä niiden pikku vinoviivojen kirjainten päällä käyttö...

Hei! Onko venäjän kielessä niiden pikku vinoviivojen kirjainten päällä käyttö...

Hei! Onko venäjän kielessä niiden pikku vinoviivojen kirjainten päällä käyttö pakollista? Esimerkiksi Leninin nimi Suomen Wikipedian mukaan on Влади́мир Ильи́ч Ле́нин, itse kirjoittaisin vain Владимир Ильич Ленин, kuten Englannin Wikipediassa. Mitä noilla pikku vinoviivoilla (´) edes tarkoitetaan? Itse en ole kyllä tainnut nähdä niitä edes virallisemmissa venäläisissä asiakirjoissa käytettävän.

Vastaus

Kiitos kysymyksestäsi!

Venäjän kieltä jonkin verran opiskelleena pystyn kertomaan, että kyseiset vinoviivat sanojen yläpuolella ovat painomerkkejä. Niiden tarkoitus on osoittaa kieltä taitamattomalle, missä kohtaa on sanan paino. Tämän tarkoitus on helpottaa kielenopiskelijan urakkaa, sillä joidenkin venäjän äänteiden ääntämys vaihtelee sen mukaan, onko ne painollisia vai ei. Painon paikka ja näin ollen sanan ääntämys voi vaihdella jopa saman sanan eri taivutusmuodoissa (ns. liikkuva paino). Kuten huomasitkin, venäläiset eivät itse käytä painomerkkejä, koska eivät niitä tarvitse.

Tarkistaessani kyseisen Wikipedian sivun voisin arvella, että siellä on painomerkkejä käytetty, koska on haluttu kiinnittää huomio Leninin nimeen ja sen ääntämykseen. Toisaalta taas vertaillessani sivua Dostovjeskista kertovaan sivuun en painomerkkejä nähnyt. Ilmeisesti Leninin sivun kirjoittaja oli halunnut korostaa nimen painotusta , mutta merkithän ovat merkityksettömiä, jos lukija ei tunne niitä.

Kommentit (0)

Vastauksesi