Hei! Onko totta, että pohjoismaalaisilla on alaleuassa joku erikoinen luu?

Hei! Onko totta, että pohjoismaalaisilla on alaleuassa joku erikoinen luu?

Minun kaveri oli ollut hammaslääkärissä, ja häneltä oli sellainen poistettu. Ja hän oli kysynyt lääkäriltä... Ja hän oli sanonut,että esiintyy vain Skandinaaveilla? Muuten ei olis saanut alaproteesia sopimaan. Kiitos!!

Vastaus
13.03.202014:25
28009
12

Voisiko olla kyseessä ns. alaleukaluun valli. Nettitiedon mukaan se ei ole välttämättä pelkästään geneettinen juttu, vaan sen voi aiheuttaa myös ns. rasitus, vaikkapa bruksismi, hampaiden narskutus - jota jotkut taas pitävät perinnöllisenä ominaisuutena.

Löytämieni juttujen mukaan se ei kylläkään näyttäisi olevan erityisesti skandinaavien ominaisuus, vaan aasialaisten ja ehkä inuittienkin, sitä esiintyy tietysti myös Yhdysvalloissa, joka on kaikkien maailman kansojen sulatusuuni.

Alaleuanvallista mainitaan juuri, että se saattaa vaikeuttaa proteesien sovittamista.

Toinen vaihtoehto olisi tietysti ylimääräinen kuspi (cusp of Carabelli), joka on etu- tai poskihampaiden ylimääräinen kyhmy hampaan sisäpuolella. Niitä voi olla minkä hampaan yhteydessä tahansa, mutta useimmiten ensimmäisissä poskihampaissa tai etuhampaissa, mutta yleensä yläleuassa. Pahimmillaan ne voivat olla melkein kuin pieni ylimääräinen hammasrivi kitalaen puolella, enemmän tai vähemmän kiinni varsinaisessa hampaassa. Nekin ovat etnisesti periytyviä, eivät artikkelien perusteella näyttäisi olevan erityisen tyypillisiä juuri skandinaaveille, vaan eurooppalaisille yleensä ja vähiten yleisiäTyynen meren alueella.

Muuan kirjoittaja taas kutsuu eräänlaista etuhampaiden epämuodostumaa nimellä Talon Cusp, ja määrittelee sen tyypilliseksi Amerikan alkuperäiskansoille cherokeista inuiteihin viitaten näiden aasialaisiin juuriin ajalta ennen Beringin salmea. 

Mitä tulee etnisyyden ja kansallisuuksien ryhmittelyyn, monet kirjoittajat/tutkijat jakavat kansat hyvin eri tavoin. Jenkeistä voi löytää joidenkin käsittävän kaukasidiseen rotuun kuuluvina suomalaiset, skandinaavit, venäläiset - ja eurooppalaiset yleensä. Taloustutkijat voivat olla taas sitä mieltä, että puhuttaessa pohjoismaiden ekonomiasta niihin luetaan myös Englanti ja Viro. Osa suomalaisista pitää mielellään itseään skandinaavina, osa taas ei. Olisi hauska tietää, mitä kysymyksen taustana oleva hammaslääkäri ajattelee skandinaaveina.

Carabelli, kuspien "keksijä" oli unkarilainen ja Itävallan keisarin hammaslääkäri.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi