Hei! Onko totta, että Markus-setä sanoi aikoinaan radiossa: "Nyt Markus-setä menee paskalle!"?

Hei! Onko totta, että Markus-setä sanoi aikoinaan radiossa: "Nyt Markus-setä menee paskalle!"?

Olen nimittäin kuullut usealta taholta, että näin olisi tapahtunut. Ilmeisesti hän oli sanonut noin luullen, että hänen äänensä ei kuuluisi enää radiossa. Mutta ilmeisesti se oli kuulunut suorassa lastenohjelma-lähetyksessä, vaikka hänen tarkoituksensa oli vain pelleillä radion työntekijöiden kanssa. Haluaisinkin nyt tietää, onko tuo kyseinen äänite tallessa. Ja jos ei, olisi mielenkiintoista kuulla silloisten radionkuuntelijoiden tai Markus Raution työtovereiden "todistajalausuntoja" asiasta. Onkohan niitä mahdollista saada mistään?

3 vastausta

Kyllä liikkuu sellainen "legenda", että Markus-setä olisi sanonut "Nyt tämä poika lähtee paskalle." Tämä olisi tapahtunut suorassa lähetyksessä, jolloin lähetysmikrofoni oli vielä päällä. Tuohon aikaan radion melkein kaikki lähetykset olivat suoria live-lähetyksiä eikä niitä nauhoitettu kaikkia jälkipolville. Voi kysyä vielä radiostakin.

Kommentit (0)
28.01.202110:22
33
2

Yleltä on tuon vastauksen jälkeen tullut ulos juttu, jossa sanotaan:

Entä lausuttiinko radiossa koskaan kuuluisaa lausetta: Markus-setä lähtee nyt paskalle?

Totuus asiassa on hautautunut ristiriitaisiin muistikuviin siitä, sanoiko lipsahduksen lähetyksen loppusekunneilla af Enehjelm, Rautio vai ehkä joku tekniikan henkilö, puhuttiinko suomea vai ruotsia, mitä todella sanottiin vai sanottiinko oikeasti mitään. Tallennetta ei ole.

Paavo Oinonen muistuttaa kirjassaan, että vanhimmissa kirjatuissa muistikuvissa tapauksesta möläyttäjä on aina Alexis af Enehjelm. Raution suuhun wc-aikeet siirtyvät vasta myöhemmissä versioissa. Ehkä voidaan todeta, että näin hyvän urbaanin legendan ei tarvitse olla totta. Se on ollut jo kauan suomalaista folklorea.

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-7819185

Aihetta liipaten: oma isäni (s. 1920) käytti usein sanontaa "Sinne meni, sano Markus-setä". Hän on valitettavasti kuollut joten ei pääse haastattelemaan sanonnan alkuperästä tai tästä paskallakäymisestä.

Kommentit (0)
30.01.202112:45
25793
1

Seuraavassa vielä joitakin täydentäviä tietoja asiasta:

Vuonna 2015 siis ilmestyi radio- ja mediahistorian tuntijan dosentti Paavo Oinosen kirjoittama elämäkerta Markus Rautiosta. Luin kirjan tuolloin tuoreeltaan, ja tuosta puheena olevasta lausahduksesta minulle jäi kirjan perusteella seuraavanlainen muistikuva:

Oikea "syyllinen" saattoi olla Yleisradion sotienvälisen ajan tähtikuuluttaja Alexis af Enehjelm, kuten edellisessäkin vastauksessa jo viitattiin. af Enehjelm olisi äänilevykonsertin päätteeksi kuuluttanut (tässä aivan muistinvaraisesti): "Huomio huomio, nyt seuraa konserttimme viimeinen numero, Waldteufelin "Luistelijat"."  Sen jälkeen kuuluttaja olisi itsekseen vielä todennut, mikrofoni auki: "Luistelkaa minne luistelette, tämä poika luistelee nyt paskalle."

Tiedusteli muistikuvani oikeellisuutta vielä dosentti Paavo Oinoselta itseltään ja sain häneltä viestin, jonka hän ystävällisesti antoi luvan julkaista tällä palstalla:

Tulkinta on samanmoinen itselläni. Taisin spekuloida kirjassa sitä, että on ihmisten muistissa tapahtunut siirtymä (Enehjelmistä Rautioon) on loogista, kun Rautio vaikutti niin kauan radiossa.

Minulla oli lähteenä Yleisradion muistitietoprojektin haastattelu, jossa  muisteltiin anekdoottia. Siinä todisteltiin lausujan olleen Enehjelm, ei Rautio. Haastattelin Lasse Pöystiä Rautio-muistoista. Hänkin toisti tarinan, mutta kytki sen Enehjelmiin.

Luin suuren määrän SKS:n radiomuistoaineistoja (keruu 1972), ja siellä elää monen monta versiota. Näissä kerrotaan tarina molempien suuhun laitettuna.

Tämä on kaiketi tyypillinen modernin folkloren tarina, joka elää. Olen tavannut ihmisiä, jotka väittävät lapsena itse kuulleensa  Markus Raution lausuvan sanat radion suorassa lähetyksessä.  Tai kaverin kaveri on kuullut. Näin ihmeellinen on ihmisen muisti.

Tapahtuma ajoittuu SKS:n aineistonkin perusteella hyvin varhaiseen radiohistoriaan. Kun tallenteita ei ole, tarina voi elää vapaasti. Ja näinhän se on tehnytkin.

Pasi Heikura käsittelee lausumaa kirjassaan "Näissä merkeissä. Suomen kansan latteimmat sanonnat (2003).

 

 

Jokohan siis voitaisiin panna piste tälle Suomen kansaa vuosikymmenet askarruttaneelle ongelmalle? Enempiä lähteitä asian tarkemmaksi selvittämiseksi ei ole - ja tuskin enää tuleekaan.

----------

PS  Sanontaa "Sinne meni", sanoi Markus-setä  en kyllä tähän asiaan yhdistäisi. Entisajan radio-ohjelmissa oli yleinen tapa, milloin toimittaja puhutti ns. suurta yleisöä, lähettää tutuille "terveisiä". Muistelen esim. Metsäradiossa 70-luvulla juontajan usein todenneen, kun terveiset oli lähetetty, "sinne meni".

Kommentit (0)

Vastauksesi