Hei! Onko Suomi tai suomalaiset koskaan pyydystäneet valaita ja syöneet...

Hei! Onko Suomi tai suomalaiset koskaan pyydystäneet valaita ja syöneet...

Hei! Onko Suomi tai suomalaiset koskaan pyydystäneet valaita ja syöneet niitä? Samalla tavalla, kuin esim. nautaa ja sikaa? Kiiitos paljon.

Vastaus

1800-luvun puolivälissä perustettiin Turussa Suomalais-venäläinen valaanpyyntiyhtiö. Ensimmäinen pyyntialus parkkilaiva Suomi lähti matkaan 1852, seuraavat kaksi Turku ja Ajan 1853. Miehistöihin kuului suomalaisten lisäksi saksalaisia, englantilaisia ja amerikkalaisia. Alukset purjehtivat Venäjän lipun alla.

Matkat pyyntialueille olivat pitkiä. Kamtsatkan niemimaan ja Ohotan meren seutuvilla toivotuin saalis oli grönlanninvalas, mutta muutkin kelpasivat. Pyynti tapahtui valasveneistä käsiharppuunoin. Valaista saatua öljyä käytettiin pääasiassa polttoöljynä, osasta tehtiin voiteluöljyä ja savuttomia kynttilöitä. Hetulat olivat joustavaa materiaalia jota käytettiin mm. naisten kureliiveissä. Sen sijaan lihaa ei arvostettu, vaan se heitettiin ilmeisesti takaisin mereen.

Pyyntialus Suomi sai kahtena pyyntikautena yhteensä 59 valasta. Krimin sota keskeytti suomalaisten valaanpyynnin ja vaikka sodan päätyttyä lähdettiin vielä kolmen aluksen voimin matkaan alkoivat saaliitkin vähenemään ja pyynti lopetettiin 1862.

Bengt Fagerholmin kirja Fröja ja valaanpyytäjät (Bengt Fagerholm, 2009) kertoo parkkilaiva Fröjan matkoista maailman merillä 1850-luvulla sisältäen myös kuvauksia suomalaisten valaanpyynnistä.
http://www.helmet.fi/search*fin/X?SEARCH=Fr%C3%B6ja+ja+valaanpyyt%C3%A4j...

Laivojen kirja ( WSOY, 1959 )
http://fi.wikipedia.org/wiki/Valaanpyynti

Kommentit (0)

Vastauksesi