Hei! Onko minulla oikeus saada puolustusvoimilta haltuuni peruskoe1 ja peruskoe2 testien tulokset?

Hei! Onko minulla oikeus saada puolustusvoimilta haltuuni peruskoe1 ja peruskoe2 testien tulokset?

Vastaus

Varusmiespalvelusta suorittaville järjestettävä peruskoe 1 sisältää kielellisiä ja numeraalisia tehtäviä sekä kuviotehtäviä, joilla mitataan yleislahjakkuuksia ja loogista päättelykykyä. Peruskoe 2:n avulla selvitetään henkilön persoonallisuutta ja persoonallisuuden piirteitä, emotionaalista tasapainoisuutta, erilaisia toimintatyylejä ja asenteita.

Helsingin Sanomien uutisoinnin mukaan arkistolaitosta johtava Kansallisarkisto määräsi tammikuussa 2015, että Pääesikunnan tulee säilyttää kaikki asevelvollisten Peruskoe 1- ja Peruskoe 2 -testien (P1 ja P2) tulokset pysyvästi. Kyseisen artikkelin mukaan Pääesikunta katsoi, että Puolustusvoimien velvollisuus on tuhota vanhojen P1- ja P2-testien tulokset, koska ne ovat arkaluontoisia henkilötietoja. Puolustusvoimat aloitti P1-testien tekemisen vuonna 1955. Tämä Puolustusvoimien psykologien kehittämä testi uudistettiin vuonna 1981. Samana vuonna otettiin käyttöön myös toinen eli P2-testi, joka vuorostaan uudistettiin vuonna 2001. Kansallisarkiston määräyksen mukaan P1-testien tulokset on säilytettävä mikrofilmeillä vuosilta 1955–1981. Vuodesta 1982 alkaen molempien kokeiden tulokset pitää säilyttää sähköisessä muodossa. Puolustusvoimat valitti Kansallisarkiston päätöksestä, mutta korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituksen 2017.

Tutkijoiden käyttöön testien tuloksia on tiettävästi annettu. Vastaaja on lähettänyt kysymyksen edelleen Puolustusvoimille palautelomakkeen kautta, mutta ainakaan vielä ei vastausta ole saapunut.

Kommentit (0)

Vastauksesi