Hei, olen tumpelo pörssi- ja osakeasioissa ja siksi käännyn teidän puoleenne...

Hei, olen tumpelo pörssi- ja osakeasioissa ja siksi käännyn teidän puoleenne...

Hei, olen tumpelo pörssi- ja osakeasioissa ja siksi käännyn teidän puoleenne kysymykselläni. Eli, kun aina puhutaan, että jonkin yhtiö pörssikurssit nousevat tai laskevat, niin vaikuttaako kyseinen asia ko. yhtiön varallisuuteen. Kun viime syksynä kurssit laskivat ja ihmisiä potkittiin pois tai lomautettiin, niin tapahtuiko tämä siksi että kurssien pohjakosketuksen takia yhtiön kassasta loppuivat rahat palkkojen maksamiseen. Jos näillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa niin mitä ne osakkeet sitten ovat. En ymmärrä näitä osakeasioita yhtään kun niitä ei ole koulussa opetettu. Vääntäkää mulle se rautalangasta!

Vastaus
09.09.200915:10
28344
84

Hei ja kiitos kysymyksestä! Yritän hiukan selventää asiaa mahdollisimman yksinkertaisesti selitettynä ja rautalangasta väännettynä. Koska en ole talouden asiantuntija, vastaus on laadittu ihan vain maallikkotietämyksen pohjalta.

Osake on yksinkertaisesti yrityksen omistusta kuvaava arvopaperi. Jos esimerkiksi yrityksen omistus jakautuu 100 osakkeeseen, yhden osakkeen omistaja omistaa periaatteessa yhden sadasosan yrityksestä. Osakkeiden määrään perusteella määrittyy se, kenellä on minkäkin verran sananvaltaa yhtiökokouksessa ja minkä osuuden henkilö saa osakkaille mahdollisesti jaettavasta voitto-osuudesta eli osingosta.

Osakkeista puhuttaessa pörssikurssi tarkoittaa sitä, minkä arvoiseksi osake noteerataan pörssissä minäkin aikana. Tämä osakkeen arvo määrittyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, mutta se ei ole välttämättä ihan suoraan kytköksissä yhtiön omaisuuden arvoon. Tosin jos yhtiön omaisuuden arvo romahtaa äkillisesti pohjamutiin tai pomppaa pilviin, se taatusti vaikuttaa osakkeen arvoonkin. Joskus jos yritys omistaa omia osakkeitaan, niiden arvolla voi olla pientä suoraakin vaikutusta yrityksen varallisuuteen.

Sen sijaan markkinoiden odotukset vaikuttavat enemmän osakkeiden arvojen heilahteluihin. Jos yritys esimerkiksi julkistaakin odotettua paremman tuloksen, saattaa osakekurssi ampaista nousuun eli osakkeesta ollaan valmiita maksamaan aiempaa enemmän. Toisaalta vaikka yritys tekisikin ihan kelpo tuloksen mutta jos se on markkinoiden odotuksia heikompi, osakkeen kurssi saattaa laskea. Markkinoiden mekanismit ovat sen verran monimutkaiset, etteivät asiantuntijatkaan pysty aina ennustamaan niitä varmasti.

Yhtiöön kykyyn maksaa palkkaa työntekijöilleen osakekurssi ei suoranaisesti vaikuta. Siinä on olennaisempaa se, kuinka yritys saa myytyä tavaroita tai palveluksiaan ja kuinka hyvin sitä kautta yritykselle tulee rahaa. Toisaalta jos yritys on niin huonossa taloudellisessa tilassa, ettei se pysty maksamaan palkkoja työntekijöilleen, sen osakkeen arvokin on varmasti hyvin alamaissa.

Potkujen antaminen tai lomauttaminen ei välttämättä tarkoita sitä, että yritys olisi aivan konkurssin partaalla. Sen sijaan esimerkiksi teollisuusyrityksen tilausten väheneminen saattaa saada aikaan sen, ettei työtä ole enää yhtä suurelle joukolle työntekijöitä kuin ennen. Työntekijöitä voidaan siten lomauttaa, jos tuotannon vähenemisen uskotaan olevan väliaikaista. Potkuja voi olla tarjolla silloin, jos arvioidaan, että tuotanto on vähentynyt pysyvästi. Irtisanomiseen pitää olla työsopimuslain mukaiset perustelut. Lakia on toisinaan kritisoitu siitä, että se antaa liian huonoa irtisanomissuojaa, kun erittäin hyvää tulostakin tekevät yritykset voivat vähentää väkeä.

Tässä vielä linkkejä Wikipedian artikkeleihin, joissa selitetään vastauksessa mainittuja käsitteitä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Osake
http://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%B6rssikurssi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kysynt%C3%A4_ja_tarjonta
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lomauttaminen
http://fi.wikipedia.org/wiki/Irtisanominen

Kommentit (0)

Vastauksesi