Hei, olen nyt katsonut Muumilaakson tarinoita -sarjaa.

Hei, olen nyt katsonut Muumilaakson tarinoita -sarjaa.

Hei, olen nyt katsonut Muumilaakson tarinoita -sarjaa. Mnua ihmetyttää, minkä ikäinen Nuuskamuikkunen on: aikuinen vai lapsi? Aikuinen varmaan, koska vaeltaa yksinään kaiket talvet ja muutenkin elää omillaan. Kuitenkin hän muumiperheestä eniten hengaa Muumipeikon kanssa, joka on lapsi. Onko hän joku epäillyttävä pedofiilisetä?

Toinenkin kysymys liittyy Nuuskamuikkuseen, kun siskoni väitti, että Nuuskamuikkunen ja Pikku Myy ovat mukas sisko ja veli. En usko, mutta haluan tarkistaa.

Vastaus

Hei!
Nuuskamuikkusfanina vastaan heti, että hän ei ole "epäilyttävä pedofiilisetä" vaan iätön hahmo. Wikipedian artikkelista (http://fi.wikipedia.org/wiki/Nuuskamuikkunen) löytyy jonkin verran tietoa Nuuskamuikkusesta.

Varsin hieno tiedonlähde kysymyksesi kannalta on Tampereen taidemuseon Muumilaakso. Museosta Elina Bonelius vastasi kysymykseesi näin:

"Kiitos hauskasta kysymyksestä. Nuuskamuikkusta voisi varmaan pitää iättömänä hahmona. Esimerkiksi Muumipapan urotyöt -tarinassa Muumipappa puhuttelee myös Nuuskamuikkusta sanoin "hyvät lapset", mutta toisaalta tarinassa Muumipeikko ja pyrstötähti Muumipeikko ja Nipsu jo yhyttävät Nuuskamuikkusen vaeltamasta yksinään erämaassa kuin vanha konkari. Ehkäpä lapsilla satumaailmoissa on aikuisen vapauksia ja rohkeutta - tai sitten meidän maailmamme lineaarinen aikakäsitys ei päde muumimaailmassa!

Toden totta Nuuskamuikkunen ja pikku Myy ovat sisarukset. Tämän todistaa itse Muumipappa teoksessa Muumipapan urotyöt tarinan loppupuolella näin:

"Hetkinen vain" sanoi Nuuskamuikkunen. "Oliko minullakin - hm - äiti?"
"Totta kai sinulla oli", huudahti Muumipappa. "Minä olen vain säästänyt sen viimeiseksi. Voi rakas lapsi. Mymmeli oli tietenkin sinun äitisi!"
"Sittenhän pikku Myy on minun sisareni", Nuuskamuikkunen sanoi hämmästyneenä.
"On on", sanoi Muumipappa. "Mutta hyvät lapset, antakaa minun nyt lukea rauhassa..."

Nuuskamuikkusen isä Juksu, joka oli Muumipapan nuoruudenystävä ja seikkailutoveri, ihastui Mymmeliin - ja niin sai Nuuskamuikkunen alkunsa. Tosin Mymmelin tyttären Mymmelin pikkusisko pikku Myy mainitaan jo ennen Juksun ja äiti-Mymmelin ihastumista, joten Wikipedian sisarpuolet-ilmaisullekin olisi katetta.

Hiukan monimutkaista mutta ennenkaikkea huoletonta. Niinhän Muumilaaksossa aina. Isotkin asiat ovat mukavan arkipäiväisen pieniä ja suuret uutiset lausuu turvallinen ja luotettava hahmo."

Suuret kiitokset museoon! Tampereen Muumilaakson sivut löytyvät osoitteessa
http://inter9.tampere.fi/muumilaakso/

Kommentit (0)

Vastauksesi