Hei, Netissä ollessani lukee läppärissäni alhaalla koko ajan: "Internet...

Hei, Netissä ollessani lukee läppärissäni alhaalla koko ajan: "Internet...

Hei,

Netissä ollessani lukee läppärissäni alhaalla koko ajan: "Internet Suojattu tila: Poissa käytöstä". Tämä sama lukee ollessani vaikka verkkopankissa, silloin tosin on lukon kuva osoiterivillä. Minulla on F-Securen tietoturva. Mistähän johtuu? Toisilla näet lukee: "Internet Suojattu tila: Käytössä"

Vastaus

Kysymykseen vastaaminen kattavasti edellyttäisi hieman lisätietoja, lähinnä tiedon käytössä olevasta käyttöjärjestelmästä sekä selaimesta. Oletettavasti kuitenkin käytössä on Internet Explorerin versio 7 tai 8, ja vastaus perustuu tähän.

Suojattu Tila on Internet Explorerin toiminto, jolla pyritään estämään vakoilu- ja haittaohjelmien asentuminen tietokoneelle käyttäjän tietämättä. Tämä voi tapahtua normaalin nettisurffailun yhteydessä ns. drive by -downloadina, jolloin sivulle tai uuteen ikkunaan ilmaantuva mainos tai muu sivu käskee selaimen lataamaan ja asentamaan tiedoston. Suojattu Tila on tullut Internet Exploreriin version 7 myötä, ja se rajoittaa IE:n käyttöoikeuksia siten, ettei selain voi asentaa tai ladata mitään tiedostoja tietokoneelle ilman käyttäjän suostumusta (poikkeuksena Temporary Internet Files -kansio, joka on normaali selaamiseen käytettävä väliaikainen tiedostojen säilytyspaikka). Selain siis kysyy aina, jos sivusto yrittää ladata koneelle jotain.

Toiminnon voi poistaa käytöstä IE:n Internet-asetuksista, ja mikäli toiminto on poistettu, sen voi sieltä myös palauttaa. Selaimen yläpalkin oikeasta laidasta siis klikataan Työkalut -> Internet-asetukset.

Suojattu Tila on kuitenkin kytköksissä Windows Vistan mukana tulleeseen käyttäjäoikeuksien hallintaan (UAC), joten jos käytössä on Windows XP, ei Suojattu Tila -ilmoitusta näy IE:n alapalkissa. Suojattu Tila toimii oletusarvoisesti Windows Vista- ja Windows 7 -käyttöjärjestelmissä.

F-Securen tietoturvaohjelmistolla ei ole mitään tekemistä IE:n Suojatun Tilan kanssa. Lukon kuva joka näkyy mm. verkkopankissa asioidessa viittaa käytössä olevaan salattuun yhteyteen (SSL), joka parantaa tietoturvaa ollessa yhteydessä kyseiseen sivustoon. Lukko ei sinänsä liity Suojattuun Tilaan, vaan on oma toimintonsa.

Suojatun Tilan poiskytkeytyminen on voinut tapahtua myös koneelle päässeen haittaohjelman toimesta, eli tarkistettuasi Internet-asetukset on kannattavaa myös skannata kone haittaohjelmien varalta. F-Secure soveltuu tähän tarkoitukseen.

Tietoa Suojatusta Tilasta:
http://windows.microsoft.com/fi-FI/windows-vista/What-does-Internet-Expl...

IE 7:stä lähtien käyttöön tulleista turvaominaisuuksista (englanniksi):
http://e-articles.info/e/a/title/New-Internet-Explorer-7-Security-Features/

Keskustelu Suojatun Tilan poiskytkeytymisestä:
http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/738165

Kommentit (0)

Vastauksesi