Hei, mulla olisi taas ilmastonmuutos aiheinen kyssäri.

Hei, mulla olisi taas ilmastonmuutos aiheinen kyssäri.

Hei, mulla olisi taas ilmastonmuutos aiheinen kyssäri. Oletetaan, että fossiilisten polttoaineiden käyttö tuottaa hiiilidioksidia niin paljon, että maapallon ilmasto lämpenee, niin mitäs sitten tapahtuu, kun fossiiliset polttoaineet on parissa sadassa vuodessa käytetty loppuun. Jääkö se hiilidioksidi pysyvästi ilmakehään? Eikö tämä hysteria ole turha, kun ne fossiiliset polttoaineetkin loppuvat joskus (okei, maapallo voi lämmetä viisikin astetta) vai tuleeko sitä hiilidioksidia ilmakehään jostain muustakin ihmisten teollisuudesta, kuin pelkästään fossiilisten polttoaineiden polttamissesta.

Vastaus

Kiitos kysymyksestä.

Et sitten kysynytkään ihan yksinkertaista kysymystä! ;D

Tämän jutun vastaus tiivistyy yhteen sanaan: hiilikierto eli englanniksi carbon cycle. Maapallon ilmasto on jatkuvasti elävä prosessi, siinä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Hiili(dioksidi)on vain yksi osatekijöistä.

Nimen mukaisesti hiili kiertää koko ajan ilmakehän, vesistöjen ja maaperän välillä. Sitä sitoutuu biomassaan ja sedimentteihin, samoin sitä vapautuu jatkuvasti esimerkiksi fossiilista polttoaineista, poltetusta puusta sekä rapautuvasta kivestä (erittäin yksinkertaistetusti).

Wikipedia esittelee aiheen seuraavasti:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hiilikierto
http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_cycle

Muuta netistä:
http://library.thinkquest.org/11226/why.htm
http://users.rcn.com/jkimball.ma.ultranet/BiologyPages/C/CarbonCycle.html
http://www.windows2universe.org/earth/Water/co2_cycle.html
http://planeetta.wordpress.com/2008/04/08/hiilikierto/

Fossiilisten polttoaineiden loppuminen ei lopeta hiilikiertoa. Ilmaan vapautunut hiili siis poistuu sieltä kyllä - hitaasti - ja koko ajan sinne vapautuu uutta hiiltä. Toivon mukaan vielä hitaammin. Hiilidioksidi sinällänsä ei aiheuta ilmanmuutosta, vaan voimistaa sitä. Enemmänkin olisi syytä huolestua ilman lämpenemisen myötä vapautuvista metaanivarastoista. Metaani on nimittäin hiilidioksidiakin voimakkaampi kasvihuonekaasu. Kasvihuonekaasut toimivat kuten lumipallo alamäessä. Vaikutukset kerääntyvät, ja mitä isommaksi pallo kasvaa sitä suuremmiksi ja nopeammiksi muodostuvat vaikutukset. Ja kun tietty raja on ylitetty, tapahtumien takaisin kääntäminen muodostuu äärimmäisen vaikeaksi, ellei peräti mahdottomaksi.

Ilmasto on muuttunut aina. Huolestuttavaa tässä tilanteessa ei olekaan itse muutos, vaan sen nopeus. Hiilidioksidin määrä ilmakehässä on lisääntynyt teollisen vallankumouksen jälkeen räjähdysmäisesti. Milloinkaan aiemmin ei ilmasto ole muuttunut yhtä nopealla tahdilla.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kasvihuonekaasut
http://fi.wikipedia.org/wiki/Metaani
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmastonmuutos

Aiheesta on kirjoitettu runsaastikin. Itse voisiin suositella seuraavaa kirjaa sen itse lukeneena:
Lunkka, Juha Pekka: Maapallon ilmastohistoria: kasvihuoneista jääkausiin (Gaudeamus, 2008)

Voit myös laittaa HelMet:iin hakusanoiksi esimerkiksi ilmasto ja/tai kasvihuoneilmiö. Niillä löytyy enemmän kirjallisuutta ilmastonmuutoksesta.
http://www.helmet.fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi