Hei, miten päin kattotuulettimen tulisi pyöriä kuumalla ilmalla, että se...

Hei, miten päin kattotuulettimen tulisi pyöriä kuumalla ilmalla, että se...

Hei, miten päin kattotuulettimen tulisi pyöriä kuumalla ilmalla, että se viilentää? Olen kuullut, että tuuletin viilentää ilmaa silloin kun se nostaa sitä lattiasta päin ja taas talvella se lämmittää, kun työntää ylösnoussutta lämmintä ilmaa takaisin alaspäin. Tuulettimessa on kaksi pyörimissuuntaa, mutta kumman nyt valitsen kun on luvattu hellettä?

Vastaus

Kesähelteellä kattotuuletin viilentää parhaiten kun se puhaltaa ilmaa lattiaa kohti. Syntynyt ilmavirta mm. nopeuttaa hien haihtumista, mikä tuntuu mukavan viilentävältä.

Talvisin kannattaa vaihtaa tuulettimen pyörimissuuntaa: tuuletin nostaa lattiatason kylmää ilmaa kattoa kohti, ja katonrajaan kertynyt lämmin ilma (lämmin ilma nousee normaalisti ylöspäin) kiertää seinien kautta takaisin lattiatasolle.

Tämä toimii siis normaalin korkuisissa huoneissa. Mikäli katto on todella korkealla (esim. kaksikerroksiset huoneet), tuuletinta kannattaa käyttää kuvailemallasi tavalla. Korkeissa huoneissa viilentävä ilmavirta ei yllä riittävän alas, joten kesähelteillä tuuletin viilentää parhaiten kun se nostaa ilmaa lattiasta ylöspäin.

Lähde:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ceiling_fan

Kommentit (0)

Vastauksesi