Hei! Minua kiinnostaisi miten hoidetaan yleisten uima-altaiden (esim.

Hei! Minua kiinnostaisi miten hoidetaan yleisten uima-altaiden (esim.

Hei! Minua kiinnostaisi miten hoidetaan yleisten uima-altaiden (esim. uimahallin) veden puhdistaminen ja vaihto? Kuinka usein yleisiin uima-altaisiin vaihdetaan vesi? Entä jos uima-altaan vesi jollain tapaa likaantuu, vaihdetaanko silloin vesi aina kokonaan (toivottavasti...)? Olen myös kuullut, että uima-altaan vedessä on sellaista kemikaalia, että jos joku virtsaa veteen, niin vesi värjäytyy violetiksi, pitääkö tämä paikkaansa?

Vastaus

Helsingin kaupungin ympäristökeskus valvoo terveydensuojelulain mukaan säännöllisesti yleisten uimahallien sekä maauimaloiden vedenlaatua Helsingissä. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö on antanut asetuksella tarkempia säännöksiä uimahallien ja kylpylöiden allasvesien laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista.

Kysyimme asiaa myös Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen terveystarkastajalta,joka vastasi seuraava:

"Uimahallien vedenpuhdistus on jatkuva prosessi joten vesi kulkee koko ajan altaasta puhdistuslaitteistoon ja takaisin altaaseen. Puhdistuslaitteisto koostuu pääpiirteissään veden suodatuksesta ja desinfioinnista. Suodatuksessa vedestä poistuu mekaaninen lika kuten esimerkiksi hiukset ja ihosta irronneet hiukkaset sekä desinfioinnilla bakteerit ja virukset. Puhdistusprosessin lisäksi altaita puhdistetaan päivittäin esimerkiksi allasimureilla. Veden haihtumisen ja puhdistusprosessin aiheuttaman hävikin vuoksi altaaseen johdetaan jatkuvasti myös korvausvettä vesijohtoverkostosta. Altaaseen johdettu korvausvesi laimentaa samalla veden epäpuhtauksia. Korvausveden määrää kuvaa hyvin allasvesiasetuksen vaatima vähimmäismäärä, joka on 30 l/hlö/vrk.

Käytännössä uima-allas tyhjennetään useimmiten kerran vuodessa huoltotoimenpiteiden ajaksi. Veden vaihtaminen kokonaan ei ole tarpeen kuin poikkeustapauksissa, jos altaan vettä ei saada muilla tavoin laadultaan hyväksi. Esimerkiksi bakteeripitoisuuksien kohoamiseen tehoaa yleensä hyvin shokkiklooraus, jossa veden klooripitoisuutta nostetaan voimakkaasti. Helsingissä allasvesien laatu on ollut hyvää ja uiminen on turvallista. Uima-allasvesien laatua seurataan jatkuvasti näytteenotoin ja uimahallien ilmoitustauluilla tuleekin olla käyttäjien nähtävillä viimeisimpien allasvesinäytteiden tulokset. Lisäksi uima-allastiloilla on oma päivittäinen käyttötarkkailu, jossa seurataan esimerkiksi veden kloori- ja pH-pitoisuutta.

Helsingin uima-altaiden (enkä usko että muuallakaan Suomessa) vedessä ei ole kemikaalia, joka muuttaa veden violetiksi, kun siihen virtsaa."

Lähde:
http://www.hel.fi/hki/ymk/fi/Ymp_rist_n+tila/Vesi/Uimavesi/Uimahallit

Kommentit (0)

Vastauksesi