Hei! Minua kiinnostaa Uppsalan yliopisto.

Hei! Minua kiinnostaa Uppsalan yliopisto.

Hei! Minua kiinnostaa Uppsalan yliopisto. Onkohan suomalaisella mahdollisuuksia päästä opiskelemaan kyseiseen yliopistoon? En ole suomenruotsalainen, mutta olen kyllä lukenut pitkän ruotsin ja armeijan aion käydä ruotsiksi, joten oppinen kirjoittamisen lisäksi myös puhumaan ruotsia. Tietääkö joku siellä, miten ruotsin yliopistoihin hakeminen tapahtuu, esim. haetaanko sinne suomalaisella ylioppilastodistuksella ja ovatko pääsykokeet suurin piirtein samanlaisia kuin Suomen yliopistoihin? Tarkoitan siis ihan kokonaan opiskelua jossain ruotsalaisessa yliopistossa, ei vain opiskelijavaihtoa. Olisin kiitollinen, jos joku osais vähän auttaa minua!

Vastaus

Ruotsalaiset opiskelijat valitaan yliopistoon joko suoraan koulutodistuksen perusteella tai jos sen arvosanat eivät riitä, niin lisäpisteitä voi saada suorittamalla korkeakoulukokeen. Yliopistoon ei siis ole eri tiedekuntien omia pääsykokeita kuten Suomessa, mutta joissakin tiedekunnissa voi olla lisäksi erityisvaatimuksia.

Ulkomaalaisella, siis myös suomalaisella, todistuksella voi hakea opiskelemaan. Tarvitaan lukion päästötodistus ja ylioppilastodistus. Todistukset tulee toimittaa sekä suomenkielisinä että ruotsiksi käännettyinä. Lisäksi tarvitaan hyvät ruotsin ja englannin kielen taidot. Ruotsin kielen taidon tulee vastata B-tasoa joko ruotsissa tai ruotsissa vieraana kielenä tai täytyy olla hyväksytty tulos Tisus–kokeesta (Test i svenska för universitets- och högskolestudier). Englannin kielen taitojen tulee vastata A-tason englantia.

Kielitaitotasojen vastaavuutta Suomessa hankittuun kielitaitoon kannattaa kysyä suoraan esim. yliopiston opintojen ohjauksesta (studie- och karriärvägledning), yhteystiedot löytyvät Uppsalan yliopiston verkkosivuilta. Sieltä tai Tisus-yhteyshenkilöltä (ks. linkki alla) voi tarkistaa myös tarvitseeko suomalaisen koulutuksen saaneen suorittaa Tisus vai riittääkö ylioppilastutkinnolla osoitettu ruotsin kielen taito.
Tisus on ruotsin kielen koe, joka on tarkoitettu ulkomaisen lukiokoulutuksen suorittaneille, jotka suunnittelevat hakemista akateemisiin opintoihin Ruotsissa ja joilta puuttuu todistus ruotsin kielestä.

Tiedustelut ulkomailta koskien Tisus-koetta:
http://www.nordiska.su.se/pub/jsp/polopoly.jsp?d=2574&a=9427
Näistä linkeistä lisää tietoa Tisus-kokeesta:
http://www.nordiska.uu.se/tisus
http://www.nordiska.su.se/pub/jsp/polopoly.jsp?d=1538

Uppsalan yliopiston sivut:
http://www.uu.se/node298

Kommentit (0)

Vastauksesi