Hei, mikä on paras tapa säilyttää lp-levyjä jotka eivät ole päivittäisessä...

Hei, mikä on paras tapa säilyttää lp-levyjä jotka eivät ole päivittäisessä...

Hei, mikä on paras tapa säilyttää lp-levyjä jotka eivät ole päivittäisessä käytössä? Itselläni on jonkun verran levyjä joita en enää juurikaan kuuntele mutta en halua luopuakaan niistä. Voiko levyt säilöä esimerkiksi umpinaiseen muovílaatikkoon ettei niihin mene pölyä? Kansien ja levyjen pitäisi tietenkin säilyä hyvinä. Kiitos vastauksesta!

Vastaus

Lialta ja pölyltä suojaaminen on tärkeää. Vinyylilevy naarmuuntuu helposti. Alan harrastajille on edelleen myytävänä esimerkiksi kansia ja sisäpusseja. Alkuperäiset kannattaa tietysti säilyttää huolellisesti, vaikka hankkisi uudet suojaamaan kokoelmaansa.

Pöly on siis pahasta, mutta vielä pahempia vinyylin vihollisia ovat paino ja lämpö, koska levyt taipuvat niiden vaikutuksesta hyvin helposti. LP-levyjen kulta-aikoina musiikinharrastajat pitivät aarteitaan telineissä, joissa levyt olivat pystyasennossa. Telineet sijoitettiin kirjakaappiin oven taakse. Joissakin kirjahyllyissä oli varta vasten rakennetut kapeat ja korkeat lokerot. Niihin mahtui kymmenkunta levyä. Pystyasentoa pidettiin ainoana oikeana säilytystapana, mutta liian tiukkaan levyjä varottiin kuitenkin ahtamasta.

Huoneenlämpö on sopivin. Jossain 1970-luvun biisissä antoi opastusta tyyppi, joka oli ostanut kaupasta viimeisen kappaleen lempilevyään ja jättänyt sen auton takapenkille. Viisauden sanat kuuluivat: "don't leave your records in the sun / they'll warp and they won't be good for anyone". Tai jotain sinne päin, ulkomuistista. Eli vapaasti suomentaen: älä jätä vinyylejäsi aurinkoon, ne menevät mutkalle eikä niistä ole sitten iloa kenellekään. Lämpöpatterin paahde saattaa olla yhtä turmiollista.

Vinyyleistä, vähän myös niiden säilytyksestä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Vinyylilevy
Kansia, pusseja ynnä muuta valikoimaa löytyy esimerkiksi googlaamalla hakusanoilla vinyyli tarvikkeet.
Englanniksi:
http://reviews.ebay.com/Vinyl-Record-LP-Cleaning_W0QQugidZ10000000004615...
http://www.associatedcontent.com/article/641691/how_to_take_care_of_your...

Kommentit (0)

Vastauksesi