Hei, mikä ero on broilerilla ja kananpojalla?

Hei, mikä ero on broilerilla ja kananpojalla?

Vastaus

Kananmunantuotanto ja broilereiden kasvatus ovat kaksi toisistaan erillistä tuotantomuotoa, vaikka kyseessä ovat saman lajin eläimet.

Broileri on jalostettu tuottamaan mureaa lihaa, kun taas munivat kanat on jalostettu tuottamaan mahdollisimman paljon kananmunia.

Broileri on nopeakasvuiseksi ja raskasrakenteiseksi lihantuottajaksi jalostettu kana. Broileri ei siis ole oma lintulajinsa, vaan kanarotujen risteytyksellä aikaansaatu hybridi. Broilerit on jalostettu eri roduista kuin munijakanat. Broilerien kasvunopeus on jalostettu tuotantoeläimistä kovimmaksi ja koko tuotantoketjun teollisimmaksi

Munantuottajiksi tarkoitetuista kananpoikasista lajitellaan ja hävitetään kukot yhden päivän ikäisinä. Broilerituotannossa käytetään sekä kukot että kanat.

Suurin osa suomalaisista munijakanoista elää häkkikanaloissa. Broilerit kasvatetaan lattialla suurissa ikkunattomissa halleissa, joissa on usein kymmeniä tuhansia lintuja. Ne eivät joudu koskaan häkkiin. Broilerit elävät vapaina tuotantohalleissa, mutta suuri kasvatustiheys sekä nopea kasvu aiheuttavat ongelmia myös broilerintuotannossa.

Broilerin elämä on lyhyt: broilerit teurastetaan vajaan kahden kilogramman painoisina 35 vuorokauden iässä. Käytännössä nykyaikaisessa munituskanalassa kanoja munitetaan yksi tuotantokausi, 12 - 18 kk, jonka jälkeen ne lopetetaan tai laitetaan teuraaksi. Lopetetut munintakanat päätyvät yleensä rehuksi turkistarhaukseen tai ruhot hävitetään.

Kana ja broileri ovat eri makuisia. Ruoanvalmistus on myös erilaista; broilerin liha kypsyy nopeasti. Suomessa syötävä kananliha on lähes pelkästään broilerirotuista kanaa.

Lähteet:
http://www.animalia.fi/animalia-toimii/toimintakohteet/tuotantoel%C3%A4i...
http://www.sey.fi/elainsuojelu/tuotantoelaimet/siipikarja
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kana
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:6b0dpTngw2IJ:www.se...

Kommentit (0)

Vastauksesi