Hei! Luotan taas teidän asiantuntemukseenne...

Hei! Luotan taas teidän asiantuntemukseenne...

Hei! Luotan taas teidän asiantuntemukseenne... Sukututkimusta tehdessämme löytyi perhe, jonka lapsista useita kuoli samaan sairauteen vuoden 1772 aikana Lappajärvellä. Kuolinsyy oli merkitty ruotsinkielisessä kuolleiden kirjassa lyhenteellä hits.s. Löytyykö mistään tietoa, mikä kyseinen sairaus oli? Nykyiset sanakirjat eivät sitä kerro.

3 vastausta

Kun seurakuntalainen kuoli johonkin sairauteen, yleensä papin piti määritellä kuolinsyy. Papeilla ei ollut lääketieteellistä koulutusta, joten diagnoosi oli useimmiten vain suuntaa antava. Kuolinsyitäkin tunnettiin varsin vähän. Vanhoissa kirkonkirjoissa ja muissa asiakirjoissa tulee usein vastaan sanoja, joita ei löydy nykyisistä sanakirjoista. Ruotsi oli kirkonkirjoissa vallitseva kieli aina 1800-luvun jälkipuoliskolle saakka. Nykyisistä sanakirjoista ei ole aina apua, koska kieli on muuttunut noista ajoista melko paljon. Lisäksi asiakirjoissa saattaa olla kirjoitusvirheitä, joita papit ovat voineet tehdä. Aina ei edes ole mahdollista selvittää onko jonkin sanan muoto tarkoitus vai vahinko. Oman lukunsa muodostavat erilaiset lyhenteet, joita voi olla yhtä monta kuin on ollut pappejakin. Monilla on ollut oma tapansa lyhennellä pieneen tilaan mahdutettavaa tekstiä.

Lyhenne hits.s. tarkoittaa luultavammin sanayhdistelmää hetsig sjukdom tai hetsig feber, jotka molemmat tarkoittavat kuumetautia, polttotautia. Nämä termit olivat yleisnimi akuuteille, rajuille kuumetaudeille, joiden syynä saattoivat olla hyvin monenlaiset infektiot.

Lähteet:
Sointula, Väinö; Sanasto sukututkijoille. Sukuseurojen keskusliitto, 2007.
Solanterä, Lasse-J.; Sukututkimussanasto 2 sekä mittoja, lyhenteitä, sairauksia ja kuolinsyitä. 2002.
Vuorinen, Heikki S.; Tautinen historia. Vastapaino, 2002.

Linkkejä:
http://www.genealogia.org/lyh/index.htm
http://www.saunalahti.fi/arnoldus/kuol_syy.html
http://personal.inet.fi/palvelu/karjala-tk/sanasto/taudit/a.htm

Kommentit (0)
12.05.201611:25
6076
105

Mieleeni jäi isävainaan (synt.1920) kertomana vanhoista kuolinsyistä ja siitä mitä nimitystä niistä kansansuussa käytettiin, yksi oli "laaki löi".Ja nämä oli jo isän nuoruusaikana vanhoja juttuja, eli sieltä jostain 1800-luvun puolelta. Mikähän tuokaan kuolinsyy sitten oli lääketieteellisesti? 

Kommentit (2)
Todennäköisesti esim. sydäninfarkti tai joku muuu¨hoidotta nopeavasti tappava. Miksei ... Todennäköisesti esim. sydäninfarkti tai joku muuu¨hoidotta nopeavasti tappava. Miksei aivoinfarktikin, tai vaikka aortan repeämä. Mahdollisuuksia on todella monia.
12.5.2016 18:29 Eero Tuominen 1989
Slag - laaki - on halvaus nykyisinkin ruotsin kielessä. Mieleeni on jäänyt vanhasta kir... Slag - laaki - on halvaus nykyisinkin ruotsin kielessä. Mieleeni on jäänyt vanhasta kirjallisuudesta kuvauksia tähän tapaan: muorin löi laaki ja se makasi monta vuotta sängyn pohjalla tai: se sai laakin ja siihen kaatui, eikä enää noussut. Halvauksen yleisimpiä aiheuttajia ovat sydän- ja aivoinfarktit. Lopputulos riippuu kohtauksen ankaruudesta.
13.5.2016 12:46 Aino R. 221
11.05.201619:54
221
104

Linkkejä vanhoihin sanakirjoihin, joista on apua sukututkimuksessa, löytyy Jyväskylän yliopiston sivulta.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi