Hei! Kysyisin hieman lasin historiasta. Venetsiahan oli pitkään...

Hei! Kysyisin hieman lasin historiasta. Venetsiahan oli pitkään...

Hei! Kysyisin hieman lasin historiasta. Venetsiahan oli pitkään lasinvalmistuksen mahtimaa. Jo 600-luvulla siellä valmistettiin lasia, mutta koska oli ns. "kulta-aika"?

Vastaus

Venetsialaisen lasin kulta-aikana voitaneen pitää 1500-lukua, jolloin lasinvalmistuksen taidot olivat huipussaan. Lasinvalmistuksella on kuitenkin pitkä historia.

Benediktiiniläismunkki Fiolarion mukaan lasinvalmistus saapui Venetsiaan 1000-luvun paikkeilla. Venetsialaiset harjoittivat kauppaa itämaiden kanssa ja kehittivät egyptiläisiltä, foinikialaisilta ja syyrialaisilta oppimiaan taitoja. Teollisuuden kehitystä vauhditti Konstaninopolin tuho v. 1203 – 1204. V. 1291 kiellettiin uusien lasimajojen rakentaminen Venetsiaan paloturvallisuuden takia.

Tämä johti lasiteollisuuden muuttoon Muranon laguunisaarelle, jonne muodostui lasinpuhaltajien ammattikunta. Tämä kilta nautti monia aatelisten etuoikeuksia, monet ansioituneet lasinvalmistajat jopa aateloitiin, mutta samalla heistä tuli saarensa vankeja. Karkaamisesta tai killan salaisuuksien paljastamisesta rangaistiin kuolemalla, joka perinteen mukaan pantiin täytäntöön lasitikarilla. Muranolaista lasia vietiin paljon ulkomaille, niin Eurooppaan kuin itäänkin.

V. 1450-luvun puolivälissä Angelo Barovier kehitti Cristalloksi kutsutun erittäin kirkkaan ja puhtaan lasimassan. Myös muita lasitekniikoita kuten jäälasia ja filigraanitekniikkaa kehitettiin Muranon saarella. V. 1527 Serenan veljekset hakivat filigraanille patenttia. Väritön lasi saatettiin maalata tai koristella vaikkapa helmillä. Lasia myös värjättiin Keski-Euroopasta saaduilla metalli-
oksideilla, joita olivat mm. rauta, kupari ja kromi, nikkeli, kulta ja hopea. Arvostetuinta oli sininen lasi, jonka väri oli peräisin koboltista. Lasin leikkaamiseen käytettiin apuna timantteja. V. 1507 Orlando Gallo kehitti venetsialaista lasiteknologiaa, mm. aatelisten himoitsemaa peililasia. Käänteentekevä keksintö oli ohuen tina- ja elohopeakalvon kiinnittäminen lasin nurjalle puolelle, mikä teki peilistä vielä kirkkaamman ja hohtavamman.

Venetsialainen lasi eli kulta-aikaansa aina 1700-luvulle asti jolloin markkinat valtasi englantilainen keksintö lyijykristalli.

Lähteitä:
http://www.studiosara.fi/studiolasi_historia2.html
http://www.glasundkunst.de/pdf_dateien/geschichte.pdf
http://glasblog.blogspot.com/2008/08/glas-muranoglas.html
http://selbststaendigkeit-ideen.blogspot.com/2008/07/spiegel-aus-murano-...
Peilin historiasta löytyy oma kirja: Melchior-Bonnet Sabine: Kuvastin – peilin historiaa http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C%7CRb1693613%7CSkuvastin+-+peil...

Kommentit (0)

Vastauksesi