Hei, kuulin tänään hämmästyttävän uutisen, että voi ei olisikaan...

Hei, kuulin tänään hämmästyttävän uutisen, että voi ei olisikaan...

Hei, kuulin tänään hämmästyttävän uutisen, että voi ei olisikaan epäterveellistä nautittuna kohtuudella normaalin terveellisen ruokavalion seurana esim. päivittäisen leivän päällä tai paistamiseen. Olen aina pitänyt voita kaikkein epäterveellisimpänä rasvana, koska se on eläinrasvaa puhtaimmillaan! Eikö se olekaan tyydytettyä rasvaa ja pahinta mahdollista jonka käyttämistä pitäisi välttää usein? Kiitos!

Vastaus

Hei!

Viittaat varmaankin helmikuussa julkaistuun ruotsalaistutkimukseen, jossa havaittiin, että voin sisältämä rasva on terveellisempää kuin on luultu.

Lundin yliopistossa tehdyn ravintorasvoja koskevan tutkimuksen mukaan voin käyttö ruoassa johtaa huomattavasti pienempään veren rasva-arvojen kohoamiseen aterian jälkeen kuin oliivi- tai rypsiöljyn. Tuloksen arvellaan johtuvan siitä, että noin viidesosa voin rasvahapoista on lyhyitä ja keskipitkäketjuisia. Elimistö käyttää näitä rasvoja heti energiana ja tästä syystä ne eivät ennätä nostaa veren rasva-arvoja kovin mittavasti.

Voin tiedetään nostavan kolesteroliarvoja pitkällä aikavälillä, mutta sen lyhytaikaisia vaikutuksia ei ole tähän mennessä tutkittu paljonkaan. Tulos kertoo ainakin sen, että ravintorasvoilla on erilaisia hyvää tekeviä vaikutuksia.

Suomessa voin puolesta on puhunut muun muassa lääkäri Antti Heikkilä.

Lähteet:
http://www.lu.se/o.o.i.s?id=1383&visa=pm&pm_id=1315
http://www.iltasanomat.fi/hyvaolo/terveys.asp?id=1948755
http://www.fast.fi/artikkelit/elaemaentapadieetit-artikkelisarja-osa4.html

Kommentit (0)

Vastauksesi