Hei kuinka pitkään kestää eri materiaalien maatuminen/hajoaminen luonnossa...

Hei kuinka pitkään kestää eri materiaalien maatuminen/hajoaminen luonnossa...

Hei kuinka pitkään kestää eri materiaalien maatuminen/hajoaminen luonnossa? Esim. lasi, metallit, purkka, banaaninkuoret jne.

Vastaus

Lasi ei maadu, vaan säilyy periaatteessa kaatopaikallakin tuhansia vuosia. Lasipakkaukset ovat sinänsä hyviä ympäristön kannalta, että niitä voidaan murskattuna kierrättää uusiolasin raaka-aineeksi. Periaatteessa lasi voi kiertää suljetussa kierrossa ikuisesti. Metalli ei maadu koskaan vaan jää luontoon - tosin rauta hajoaa pitkän ajan kuluessa rautaoksideiksi. Metallit ovat uusiutumattomia luonnonvaroja, joten ympäristönsuojelun kannalta niitä pitäisi käyttää säästeliäästi. Purukumia ei kannata laittaa kompostiin, sillä se maatuu huonosti. Siisti tapa hävittää purukumi on kääriä se paperiin ja heittää sitten roskiin, vaikka tämä ei purukumin maatumista sinänsä edistäkään. Periaatteessa hedelmät ja hedelmien kuoret ovat maatuvia jätteitä, mutta banaaninkuoret ovat siitä pulmallisia, että niiden maatuminen saattaa kestää melko kauan. Kaatopaikan hapettomiin oloihin joutunut banaaninkuori on ympäristön kannalta siinäkin mielessä ongelmallinen, että mädäntyessään se tuottaa metaanikaasua, joka on noin 20 kertaa pahempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.

Seuraavasta internet-linkistä saat tietoa erilaisten materiaalien maatumisesta:

http://www.ytv.fi/FIN/jatehuolto/lajittelu/kompostointi/etusivu.htm

http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=6154&lan=fi

http://kuningaskuluttaja.yle.fi/taxonomy/term/126

Kirjallisuutta:

Wines, Jacquie:
101 tapaa pelastaa maapallo. Helsinki, Gummerus, 2008

Vahvelainen, Simo: Tuotannon ja kulutuksen jätteet = Wastes from production and consumption. Helsinki, Tilastokeskus, 2000

Heinonen, Teuvo:
Ongelmajäteopas. Riihimäki, Ekokem, 2006

Partti, Minna:
Kompostointiopas. Helsinki, YTV, 2004

Pääkaupunkiseudun kotitalouksien sekajätteen määrä ja laatu. Helsinki, YTV, 2004

Blauberg, Tarja-Riitta:
Kompostin hoitajan opas. Helsinki, YTV Jätehuolto, 2002

Kodin jäteopas. Helsinki, YTV, 2002

Kommentit (0)

Vastauksesi