Hei kirjaston täditMulle tämä Suomenkieli (olenhan syntyperäinen suomalainen)...

Hei kirjaston täditMulle tämä Suomenkieli (olenhan syntyperäinen suomalainen)...

Hei kirjaston tädit
Mulle tämä Suomenkieli (olenhan syntyperäinen suomalainen) on aina ollut vaikeaa.
Kiuruvesi, Kiuruveteläinen, Kiuruvesiläinen tai Kiuruvetinen
Hankala on myöskin Oulainen... Oulaislainen, Oulaistelainen vai miten? Tehän varmaan osaatte noita vaikeita (hankalia) paikannimiä.

Kiittää kumartaa
tackar och pockar

Vastaus
18.06.201012:41
26057
48

Heipä hei! Tämä vastaaja on tosin setä, mutta se ei varmastikaan vastausta pahenna.

Asukkaannimityksiä käsittelee Saara Welin artikkelissaan ”Kunnan nimeen perustuvat asukkaannimitykset” (”Kielikello” 2/1998). Welin päätyy suosittelemaan yleiskielessä -lainen-päätettä, joskin lyhyt -inen-pääte sopii hänen mukaansa hyvin paikallisille lukijoille suunnattuun tekstiin.

Kirjastossa sähköisenä käytössä oleva Asutusnimihakemisto kertoo, että Kiuruvedellä asuvasta käytetään ilmausta ”kiuruveteläinen” tai ”kiuruvetinen”. Noin toimitaan muidenkin vesi-loppuisten paikannimien kohdalla. Oulaisissa asuvasta puolestaan voidaan käyttää muotoja ”oulaislainen” ja ”oulaistelainen”. Saman kaavan mukaan Kauniaisissa asuva on ”kauniaislainen” ja Kaskisissa asuva ”kaskislainen” (muotoja ”kauniaistelainen” ja ”kaskistelainen” sen sijaan ei käytetä). Aika erikoiselta kuulostava on Virroilla asuvaa merkitsevä sana ”virtolainen”.

Valitettavasti ei ole olemassa mitään sääntöä, jonka perusteella voisi sanoa, onko asukkaannimestä olemassa lyhyt muoto. Jos niitä haluaa käyttää, pitää vain tietää, mistä paikkakunnista lyhyt muoto on olemassa ja mistä ei. Esimerkiksi Kemijärvellä asuvasta ei käytettäne lyhyttä muotoa ”kemijärvinen” vaan ainoastaan pitkää muotoa ”kemijärveläinen”. Siksi varminta on käyttää pitkää -lainen-päätteellistä muotoa, jos ei ole varma taivutuksesta. Osoitteesta http://www.kotus.fi/index.phtml?s=2565 löytyy Minna Salosen tiivis artikkeli asukkaannimitysten taivuttamisesta.

Kommentit (0)

Vastauksesi