Hei kirjaston tädit: A. Miten Männyn- tai Havupuu (kuori) uute (juoma) tehdään...

Hei kirjaston tädit: A. Miten Männyn- tai Havupuu (kuori) uute (juoma) tehdään...

Hei kirjaston tädit: A. Miten Männyn- tai Havupuu (kuori) uute (juoma) tehdään?
B. Kerääkö Suomen männyt ja muut puut kuoreensa Chernobylistä laskeutunutta saastetta? Ja jos kerää, niin jääkö sitä uutteeseen ihmisille vaarallisina määrinä?
Kiitos paljon avusta.

Vastaus

Havupuu-uutejuomaa valmistavan yrityksen mukaan raaka-ainetta varten kaadetaan puita puhtailta alueilta kaukana valtateistä, lannoittamattomista ja myrkyttämättömistä metsistä. Puita kaadettaessa moottorisahoissa käytetään bioöljyä, samoin kuin puiden kuorintakoneessa. Ensiksi tuoreista rungoista irrotetaan kuoret ja nila, jotka irtoavat parhaiten keväällä. Sitten kuoret ja nila kuivataan kuivurissa, minkä jälkeen ne jauhetaan jauheeksi. Jauhe säilyy hyvin ja siitä voidaan ympäri vuoden uuttaa havupuu-uutejuomaa. Uuttamisen jälkeen juoma pastöroidaan ja pakataan.

Suomenkielisen Wikipedian mukaan arviot Tsernobylin laskeuman terveysvaikutuksista ovat epävarmoja, koska laskeuman aiheuttamat muutokset säteilytaustassa ovat selvästi pienemmät kuin normaalisti esiintyvä luonnollinen vaihtelu. Joka tapauksessa sairastumisia tuskin pystytään tilastollisesti osoittamaan, koska arvioitu määrä on hyvin alhainen verrattuna samana aikana luonnostaan esiintyviin sairastumisiin. Merkittävin elintarvikkeissa esiintyvä, laskeumasta peräisin oleva radioaktiivinen aine on cesium-137 (Cs-137). Vuonna 2007 julkaistun tutkimuksen mukaan kaloissa ja sienissä EU:n pitoisuussuositukset ylittyivät edelleen. Havupuiden ravitsemusvaikutuksia tuskin on tutkittu, koska niitä ei käytetä yleisesti ravintona. Oletettavasti havupuu-uutejuomasta ei kuitenkaan saa merkittävää määrää säteilyä, koska juoma ei muodosta merkittävää osuutta kenenkään ravinnosta.

Englanninkielisessä Wikipediassa arvioidaan, että Tsernobylin onnettomuus vaikuttaa jollakin tasolla kasvillisuuteen ja eläimistöön seuraavan sadan vuoden ajan.

Tiedonlähteet:

Lusto-lehden artikkeli
http://www.lalli.fi/lusto/lusto042005/metsayrittajyys.html

Uuttaminen
http://fi.wikipedia.org/wiki/Uuttaminen

Tsernobylin onnettomuus
http://fi.wikipedia.org/wiki/T%C5%A1ernobylin_ydinvoimalaonnettomuus
http://en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_disaster#Flora_and_fauna

Kommentit (0)

Vastauksesi