Hei, kirjanpitoon liittyvä yksinkertainen kysymys.

Hei, kirjanpitoon liittyvä yksinkertainen kysymys.

Hei, kirjanpitoon liittyvä yksinkertainen kysymys. Teen pienyritykseni kirjanpitoa (ilmaisella Tappio-ohjelmalla) ja haluaisin vaan tarkistaa, että käytänkö debet ja kredit puolia oikein. Jos kirjaan uuden kulun esim. puhelinlaskun kirjanpito-ohjelmaani ja maksan laskun yritykseni pankkitililtä, niin kirjaanko silloin KREDIT yritykseni pankkitili ja DEBET yritykseni puhelinlaskutili vaiko juuri toisinpäin?? Kiitos.

Vastaus

Hei!

Kyllä, tunnut käyttävän dedet- ja kredit-puolia oikein päin.

Kirjanpitotili on kaksipuoleinen (debet ja kredit). Juoksevassa kirjanpidossa rahanlähteet merkitään kredit-puolelle ja rahankäytöt debit-puolelle.

Esimerkkisi mukaan puhelinlasku on rahankäyttöä eli merkitään debit-puolelle.

Varojen lisäys pankkitilille merkitään kirjanpidossa olevan pankkitilin debit-puolelle. Kun taas pankkitiliä veloitetaan, merkitään se kirjanpidossa olevan pankkitilin kredit-puolelle.

Karkeasti ottaen voit ajatella, että tapahtumat, jotka veloittavat pankkitiliä, tulevat kirjanpidon pankkitilin kredit-puolelle ja kirjanpitoviennin toinen puoli tulee debetiin esim. sähkö-, puhelin-, vakuutus- yms. tilille.

Kun taas saat tuloja pankkitilillesi esim. myynnistä, kirjaat ne kirjanpidon pankkitilin debetiin ja kirjanpitoviennin toinen puoli tulee myynti-tilin kreditiin.

Kommentit (0)

Vastauksesi