Hei, kiitos mahtavasta palvelusta!Tällä kertaa mieltäni askarruttaa eläimet ja...

Hei, kiitos mahtavasta palvelusta!Tällä kertaa mieltäni askarruttaa eläimet ja...

Hei, kiitos mahtavasta palvelusta!

Tällä kertaa mieltäni askarruttaa eläimet ja niiden estetiikan taju. Silloin tällöin näkee lemmikkieläimen katselevan asioita tarkkaankin, esim. kukkasta. Ymmärtävätlö eläimet näkemänsä kauneutta, vai katsovatko ne pelkästään liikettä? Tiedän, etteivät ne näe esim. värejä samalla tavalla, mutta tiedetäänkö minkään eläimen ajattelevan näkemäänsä? Niin, että se oikeasti tajuaa, että tässä on kukka ja se on kaunis. Vai että tuossa on jokin joka liikkuu, mutta en voi sitä syödä. Entäs hajut? "Tässä on kukka, se on kaunis ja se tuoksuu hyvälle." Vai että tuossa on jokin joka liikkuu, mutta en voi sitä syödä.

Kiitos.

Vastaus

Eläinten kykyä ajatella ja havaita kauneutta on vaikea tutkia. Niiden estetiikan ja kauneudentajusta on olemassa erilaisia näkemyksiä. Darwin kehitteli myöhäisteoksessaan The Descent of Man and Selection in Relation to Sex ajatusta, että kauneudentaju on evoluution myötä asteittain syntynyt kyky, joka on periytynyt ihmiselle lajien saatossa. Tätä näkemystä ovat jotkut myöhemmät evoluutiotutkijat kritisoineet. Evolutiivisen taideteorian uranuurtajan Ellen Dissanayaken mukaan taide perustuu monilla eläimilläkin esiintyvään taipumukseen kiinnittää huomio siihen, mikä on poikkeavaa ja epätavallista. Ihmiset ovat kuitenkin jalostaneet ominaisuuden pidemmälle ja tehneet kategorisen eron tavallisen ja erityisen välille.

Monille eläinlajeille hajuaistimukset on hyvin tärkeitä selviytymisen kannalta. Mutta tältäkin osin on vaikeaa tutkia, miten eläimet mielessään havaintoja käsittelevät.

Lisää eläinten kauneudentajusta:
http://www.tiede.fi/artikkeli/634/alun_alkaen_taide_oli_kaikkien_juttu
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10224/4712/pitk%C3%A4nen.pdf?...
http://www.contempaesthetics.org/newvolume/pages/article.php?articleID=243

Kommentit (0)

Vastauksesi