Minä vuonna keihäänheittokilpailuissa luovuttiin puukeihäistä?

Minä vuonna keihäänheittokilpailuissa luovuttiin puukeihäistä?

Hei ja kiitos tiedoista! Tässä tapauksessa avainkysymys on se, että milloin Ruth Fuchs kilpaili viimeisen kerran puukeihäällä? Saksalaisella ystävälläni on tuo Fuchsin puukeihäs ja olisi olennaista tietää milloin se oli vielä käytössä? Eli minä vuonna keihäskilpailuissa siirryttiin puukeihäistä muihin materiaaleihin, ensin kait teräkseen?

Vastaus

Ensimmäisen kerran vuoden 1951 kansainvälisissä keihässäännöstöissä sanotaan, että keihään tulee olla puuta tai metallia. Sitä aiempien säännöstöjen mukaan keihään piti olla nimenomaan puuta (Suuri suomalainen keihäskirjan, Spartakus 1991). Toisin sanoen jo 50-luvulta lähtien käytössä ovat olleet metallikeihäät. Siten lienee mahdotonta sanoa, koska on heitetty viimeisen kerran puukeihäällä.

Tiedustelin asiaa vielä Suomen Yleisurheiluarkiston tietopalvelusta ja sieltä vastattiin kysymykseesi näin:

”Keihäänheitossa käytettiin ensi kerran metallisia keihäitä 1950-luvun puolessavälissä. Viimeisimmän maailmanennätyksen koivukeihäällä heitti lahtelainen Soini Nikkinen vuonna 1956 Kuhmoisten juhannuskisoissa. Nikkisen tulos oli 83,56. Ensi kerran maailmanennätys oli rikottu
metallisella keihäällä kolme vuotta tätä aikaisemmin, kun amerikkalainen Franklin "Bud" Held heitti 8.8.1953 Pasadenassa tuloksen 80,41. Siirtymävaihetta kesti joitain vuosia. Noin vuodesta 1957 alkaen valtaosa maailman parhaista keihäänheittäjistä käytti metallisia keihäitä.

Puukeihäitä toki valmistettiin ja käytettiin yleisesti kansallisissa kilpailuissa 1970-luvulle saakka.
Kansainvälisissä suurtapahtumissa metallikeihäs kuitenkin syrjäytti puukeihään pääasiallisena heittovälineenä aiemmin mainitsemanani ajankohtana.

Itse asiassa keihäänheiton historia tuntee myös aikaisemman metallikeihäiden aikakakauden. Puuvartisella keihäällä suoritettu pituusheitto muokkautui nykyiseen asuunsa Suomessa ja Ruotsissa 1880-luvulla. Tätä ennen keihäänheittoa harjoitettiin kilpailumuotona erityisesti saksalaisessa voimisteluliikkeessä. Saksalaiset "turnajaiskeihäät" olivat metallisia ja huomattavasti nykyistä raskaampia ja niillä kilpailtiin useimmiten pituusheiton asemesta tarkkuusheitossa.”

Kysymystä, milloin Ruth Fuchs kilpaili viimeisen kerran puukeihäällä, tiedustelin sähköpostitse häneltä itseltään. Kysyin heittikö hän puukeihäällä vai oliko hänen aikanaan käytössä muut keihäsmateriaalit. Hän vastasi, että keihäät olivat metalliseosta ja valmistettu erityismenetelmällä, jotka takasivat hyvät lento-ominaisuudet. Ystäväsi hallussa olevaa Fuchsin puukeihästä on siten tuskin käytetty kilpailuissa.

Kommentit (0)

Vastauksesi