Hei igs!Miten vähällä yöunella ennen vanhaan ihmiset tulivat toimeen? Esim.

Hei igs!Miten vähällä yöunella ennen vanhaan ihmiset tulivat toimeen? Esim.

Hei igs!
Miten vähällä yöunella ennen vanhaan ihmiset tulivat toimeen?
Esim. K .Päätalon kirjoissa väki tuntuu nousevan 4-5 aikaan aamulla ja kesäisin jopa kolmen aikaan.
Kuitenkin kyllässä kävijät voivat liikkua vielä iltakymmenenkin jälkeen ja tanssi-iltoina myöhempään.
Ruoan jälkeen miehet ehkä levähtivät 15 min, naiset astianpesunsa takia eivät sitäkään.
Miten ihmiset pärjäsivät niin vähällä yöunella vai olenko käsittänyt tämän nukkumis-jutun väärin?

Vastaus

Muistan isotätini, he olivat iltaisin jo yhdeksän jälkeen laittautumassa yöpuulle, viimeistään kymmeneltä piti olla talossa hiljaista. Kyllä siinä ehti kunnon yöunet saada, vaikka heräsikin kukonlaulun aikaan.

Minulla on käsitys, että unen määrä on pikemminkin vähentynyt kuin lisääntynyt ajan myötä. Jos nuoret kävivät riiuureissuilla, ei sielläkään kaiken yötä kukuttu. Ja ne retket olivat lopultakin harvinaista herkkua, mutta ehkä juuri siksi ne muistelmissa ja romaaneissa nousevat esiin, poikkeuksina arjesta.

On silti muistettava, että pohjoinen sijaintimme vaikuttaa elämään. Lapissa saatettiin kesällä lähteä liikkeelle mihin aikaan tahansa, koska oli valoisaa, ja talossa otettiin vieraat vastaan. Vuorokausirytmi oli/on siellä hieman toinen kuin täällä etelämpänä. Ja täälläkin luultavasti kesällä valvottiin pitempään kuin talvella.

Ohessa linkki sivulle, jossa kirjoittaja pohtii, millaista oli elämä kivikaudella. Silloin varmasti nukuttiin nykyistä enemmän. http://www.huffingtonpost.com/michael-taft/downtime-for-the-stone-ag_b_8...

Kommentit (0)

Vastauksesi