Hei igs-vastaajat.Minua on jo pitempään askarruttanut eräs kysymys.

Hei igs-vastaajat.Minua on jo pitempään askarruttanut eräs kysymys.

Hei igs-vastaajat.
Minua on jo pitempään askarruttanut eräs kysymys. Olen terve, hyvin koulutettu onnellinen nuori nainen. Näen jatkuvasti öisin painajaisia mitä inhottavimmista asioista ja herään niin peloissani, etten saa unta tuntikausiin, enkä uskalla liikkua sängystäni. Pelkään myös pimeää siinä määrin, etten voi esimerkiksi iltaisin liikkua pienessä asunnossani laittamatta kaikkia valoja päällä. Ulkona pimeässä en uskalla yksin liikkua juuri koskaan.

Kysyisin siis, miksi ihminen näkee painajaisia ja miksi jotkut pelkäävät pimeää niin paljon? Pelkoni tuntuvat järjettömiltä ja haittaavat elämääni. Yöllä painajaisesta herätessäni sängyn alla vaaniivat murhaajat, raiskaajat ja muut möröt tuntuvat hyvin todellisilta, ja joskus muistot vaivaavat myös päivisin. Toisaalta tiedostan, että ne ovat lapsellisia ja typeriä tunteita. Pitäisikö minun mennä keskustelemaan ammattiauttajan kanssa vai luuletteko, että tämä on normaalia? Olen huomannut, etteivät monet muutkaan nauti esimerkiksi pimeässä metsässä oleilusta, mutta tuntuu, että he pystyvät hallitsemaan pelkonsa järkeilemällä.

Kiitos!

Vastaus

Painajaiset valmistelevat meitä kohtaamaan valvemaailman haasteita ja uhkia. Myös järkyttävät kokemukset voivat tulla uniin. Niitä vain on vaikea tunnistaa, sillä unien kieli on vertauskuvallista.

Foobinen pelko on tilanteeseen nähden kohtuutonta. Fobian taustalla on aina jonkinasteista ahdistusta, johon toisilla on geneettisesti muita matalampi kynnys. Ihmislajin evoluution kannalta on ollut järkevää pelätä pimeää, sillä pimeässä on voinut piileskellä saalistaja. Täyttä selvyyttä ei ole siitä, miten yksittäiset fobiat syntyvät. Kammo voi syntyä niin, että on lapsena säikähtänyt jotakin. Pahasta pelästymisestä jää muistijälki. Tällaiset tietystä tapahtumasta alkaneet fobiat ovat tyypillisiä lapsille. Yksi teorioista on psykoanalyyttinen. Sen mukaan pelko saa symbolisia muotoja. Esimerkiksi auktoriteettien pelko voi ilmetä eläinkammona. Paniikkikohtaus on lisäksi yksi reitti fobian syntyyn. Paniikkikohtaus on voinut yllättää jossain arkisessa tilanteessa kuten kaupassa tai bussissa, minkä jälkeen mieli liittää paniikin ja paikan toisiinsa.

Jos painajaiset toistuvat usein ja häiritsevät nukahtamista, niiden syy kannattaa selvittää. Hoitoon kannattaa hakeutua myös silloin, jos fobia konkreettisesti vaikuttaa elämään. Kertomasi perusteella vaikuttaakin siltä, että tilanteesi kannattaisi selvittää asiantuntijan avulla. Oma lääkäri auttaa alkuun ja antaa tarpeen tullen lähetteen esimerkiksi psykiatrille tai psykologille.

Lisää peloista ja painajaisista:
http://hyvaterveys.fi/artikkelit/Painajaiset-turvallisesti-hallintaan/863/
http://www.tohtori.fi/?page=7236802&id=0699894
http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Miksi+foobikko+pelk%C3%A4%C3%A4/1135...
http://yle.fi/akuutti/arkisto2003/040303_c.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi