Hei IGS! Luin muutama vuosi sitten (en muista mistä lehdestä) keskiajan...

Hei IGS! Luin muutama vuosi sitten (en muista mistä lehdestä) keskiajan...

Hei IGS! Luin muutama vuosi sitten (en muista mistä lehdestä) keskiajan ihmisten nukkumatavoista. Lehdessä kerrottiin, että yö yleensä oli keskiajan ihmisille pelottavaa aikaa, jolloin pysyttiin mieluummin kotona.

Mutta mentyään nukkumaan ihmiset nukkuivat muutaman tunnin ja heräsivät, pukeutuivat ja kävivät naapurissa kylässä... ja menivät lopuksi yötä uudestaan nukkumaan.

Tämä oli kyllä aivan uutta tietoa eikä lehdessä tietysti annetukaan ymmärtää, että kaikki eurooppalaiset olisivat niin tehneet. Mutta ihanko totta tällainen tapa on ollut jossain. Mistä voisin lukea siitä enemmän? Ja lehti josta tämän luin ei ollut ns. p....alehti vaan aivan tukevaa journalismia.

Kysyy: Uneton

Vastaus

Hei Uneton!

Muistelet aivan oikein. Nykyihmisen kahtia jakautunut vuorokausirytmi ei aina ole ollut vallitseva käytäntö. Palkkatyö, kellon yleistyminen ja sähkövalo muuttivat ihmisten ajankäyttöä.

Esiteollisena aikana ihmisten päivärytmi määräytyi pitkälti auringonvalon mukaan, minkä vuoksi nukkumiseen käytetty aika oli nykyistä pidempi. Tuon ajan ihmisillä oli tapana jakaa yöunensa kahteen erilliseen osaan.

Mentyään pimeän tulon jälkeen nukkumaan päivän työstä uupuneena ihmiset saattoivat herätä keskellä yötä ja lähteä toden totta vaikkapa vierailulle naapurinsa luo. Muutaman tunnin valveillaolon jälkeen he menivät uudelleen nukkumaan herätäkseen päivänkoitteessa.

Tällainen unirytmi on havaittu tutkimuksissa yleiseksi esimerkiksi monilla eläimillä sekä ihmisillä, jotka elävät ilman keinovaloa. On arveltu, että jakautunut yöuni olisi meille se kaikkein luonnollisin unirytmi.

Lähteet:
http://kd.fi/KD/weblehti/fi/juttuarkisto/index.php?we_objectID=7250
http://en.wikipedia.org/wiki/Segmented_sleep
http://www.nytimes.com/2006/03/14/health/14beha.html?_r=1&oref=slogin
http://scienceblogs.com/clock/2006/06/everything_you_always_wanted_t.php
http://scienceblogs.com/clock/2006/10/what_is_a_natural_sleep_patter.php

Katso myös:
Soili Kajaste, Juha Markkula: Hyvää yötä - apua univaikeuksiin (Kirjapaja, 2011)
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1999048__S978-952-247-144-4...

Kommentit (0)

Vastauksesi