Hei, huipputietäjät!

Hei, huipputietäjät!

Hei, huipputietäjät! Meille on tulossa toinen lapsenlapsi 14 vuoden jälkeen ja nyt olemme törmänneet ruoka-asioissa termiin suojakaasu. Tulevat vanhemmat ovat kuulleet neuvolassa ja lukeneet netistä, että odottava äiti ei saa valmistaa ruokaa mistään elintarvikkeesta, joka on pakattu suojakaasuun. Olen netannut kaikki mahdolliset hakusanat ja vauvapalstat, mutta en ole löytänyt järkevää tietoa. Mistä tässä on kysymys? Voidaanko valmistaa ruokaa esim. jauhelihasta, joka on suojakaasupakkauksessa? Entä esim. muoviin pakattu lohi, josta tuleva äiti tykkää tosi paljon? Millä tavalla suojakaasu on vahingollista kohdussa asuvalle pikku-Minille? Häviävätkö haittavaikutukset, kun raaka-aineen kypsentää?

Vastaus

Hei!

Elintarvikepakkauksissa käytettävä suojakaasu on käytännössä typpeä ja hiilidioksidia – samoja kaasuja, joita on ympärillämme.

Minäkään en löytänyt mistään mainintaa siitä, että raskaana olevat eivät saisi syödä mitään suojakaasun pakattuja elintarvikkeita.

Sen sijaan löysin Apetitin kuluttajapalvelulle esitetyistä kysymyksistä seuraavan kysymyksen vastauksineen:
”Voiko raskaana oleva syödä vakuumiin pakattuja kylmäsavu- ja graavituotteita?
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa raskaana olevia ja riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä, joiden vastustuskyky on heikentynyt, välttämään suojakaasu- tai tyhjiöpakattuja, kypsentämättöminä syötäviä kalatuotteita.”

Olisiko mahdollista, että neuvolassa on annettu vastaava ohje, mutta siitä on jäänyt mieleen vain tuo maininta suojakaasusta ja se on johtanut väärinkäsitykseen? Asia kannattaa tarkistaa neuvolasta.

Lähteet:

Mitä suojakaasu on?
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/1804

Apetit: Kuluttajapalvelulle esitettyjä kysymyksiä
http://www.apetit.fi/usein_kysyttya

Kommentit (0)

Vastauksesi