Hei, hei hei IGS! Minkähän takia Esa Pakarista pidettiin jonkinlaisena...

Hei, hei hei IGS! Minkähän takia Esa Pakarista pidettiin jonkinlaisena...

Hei, hei hei IGS!
Minkähän takia Esa Pakarista pidettiin jonkinlaisena savolaisuuden ilmentymänä?
Hänhän tarkensi useasti olevansa pohjois-Karjalasta, Ei Savosta.
Itse olen savolainen ja tiedän että esim. "Hanuri ja hattu!"- kirjassa Pakarinen kieltää olevansa savolainen.
Muutenkin muistelen, ettei edesmennyt taitelilija edes oikein pitänyt savolaisista, savolaisuudesta.

Vastaus

Kansantaiteilija Esa Pakarinen tosiaankin syntyi Pohjois-Karjalan Rääkkylässä 9.2.1911. Isä Paavo Pakarinen oli kotoisin Liperistä, Joensuun läheltä. Sen sijaan Esan äidin Angeliina Hirvosen syntymäpitäjä oli Etelä-Savon puolella Heinävedellä, joten Esan juurissa oli ehkä hiukan Savo-Karjala -sekoitusta. Nuorena poikana Esa kierteli kahtena vuotena isänsä kanssa suutarinopissa pitkin Savoa ja Pohjois-Karjalaa ja sai jo varhain tuntumaa seudun kansanihmisiin ja murteisiin. 1920-luvun alussa Pakarisen perhe muutti Joensuuhun. Vuosien varrella Esa Pakarinen keikkaili muusikkona päivätöiden ohessa kunnes vuonna 1947 avioliiton myötä vakiintui asumaan Varkauteen. Veikko Tiiton verkkoon kirjoittaman biografian mukaan Pakarinen omaksui Varkaudessa savolaisen identiteetin ja murrekin tarttui hyvin. Huumorintaju oli jo luonnostaan.

Rooli vuonna 1953 yleisömenestykseksi muodostuneessa elokuvassa "Lentävä kalakukko" ei varmaankaan ollut haitaksi tässä savolaistumisessa. Siinähän Pakarinen esitti "lupsakkaa savolaisjunailijaa" Samuli Saastamoista.
Maarit Niiniluodon ja Esan kirjoittamassa muistelmateoksessa Hanuri ja hattu taiteilija itse toteaa olevansa "karjalainen, joka on koko ikänsä joutunut esittämään savolaista". Toisaalta hän myös myöntää tienanneensa savolaisen hahmolla leipänsä. Yhtä kaikki, Savon Sanomissa 29.02.2012 julkaistun artikkelin mukaan kansalaisten mielissä Esa Pakarinen on yksi tunnetuimmista savolaisista Minna Canthin, Spede Pasasen ja Jyrki Kataisen ohella.
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/gallup-kertoo-millaisia-savol...

Lähteet:
http://www.veikkotiitto.fi/esa%20pakarinen.htm
http://fi.wikipedia.org/wiki/Esa_Pakarinen
Pakarinen, Esa: Hanuri ja hattu (WSOY, 1980)

Kommentit (0)

Vastauksesi