Hei, bonsaipuuni joutui vaihtamaan paikkaa ja nyt se on pudottanut kaikki...

Hei, bonsaipuuni joutui vaihtamaan paikkaa ja nyt se on pudottanut kaikki...

Hei, bonsaipuuni joutui vaihtamaan paikkaa ja nyt se on pudottanut kaikki lehtensä. Apua, kuinka saan hänet elvytettyä?

Vastaus

Toivottavasti tämä hätäapu ei tule liian myöhään. Nimittäin ihan ensimmäiseksi:

Vähennä kastelua radikaalisti! Lehdettömänä puu ei enää haihduta vettä ja sen juuret voivat mädäntyä liiallisen vedellä lotraamisen takia.

Bonsait ovat erittän herkkiä lämpötilan ja valon määrän vaihteluille sekä vedolle. Onko bonsaisi nyt liian suorassa auringonvalossa? Vai puhaltaako ikkunan raoista tuuli läpi? Molemmissa tilanteissa raukka on saattanut menettää vettä liian nopeasti ja sen on kuivahtanut. Etsi lemmikillesi uusi paikka, jos vain suinkin mahdollista.

Lämpöpatteria ei pitäisi olla ihan lähellä – tai se olisi pidettävä kiinni. Bonsai itse asiassa ilahtuisi kovasti, jos huoneiston ihmisasukkaat eivät tuhlaisi energiaa, vaan pukeutuisivat villapaitaan ja pitäisivät huoneen ilman noin 20 asteessa!

Tarkista myös huoneen ilmankosteus. Äkillinen ilman kuivuminen on voinut uuvuttaa puun.

Lakastumisen takana ovat usein liian kuivat juuret. Liika kosteuskin on pahasta, sillä juuret ovat voineet hukkua. Sinun kannattaa siis miettiä, miten olet kasvia kastellut ja ehkä muuttaa vähän aikatauluasi, kunhan puu alkaa taas vihertää. Jos olet aikaisemminkin kastellut hyvässä rytmissä, ei sitä tarvitse ruveta muuttamaan.

Puun huono kunto voi johtua myös leikkaamattomista juurista. Juurten ajoittainen lyhentäminen ja harventaminen ovat bonsaille hyvinkin tärkeitä, ettei ruukku vain käy liian ahtaaksi. Tarkempia ohjeita juurten leikkaamisesta saat ruukkupuiden hoito-oppaista.

Sitten sinun täytyy vain olla kärsivällinen. Uusia lehtiä kannattaa kuulemma odotella jopa 6-8 viikkoa.

Sitkeä vartominen kyllä usein palkitaan uusilla, tuoreilla ja ehkä entistä kauniimmillakin lehdillä. Jotkut bonsai-lajikkeet itse asiassa vaativat sen, että niiltä aika ajoin leikataan lehdet pois. Käsittelyn jälkeen pikku puu on ehompi ja kukoistavampi.

Jos kuitenkin epäilet, että lemmikkisi on kuollut, rapsuta veitsellä ihan pikkuriikkisen kuorta puun kyljestä. Jos kuoren alta paljastuu ruskeaa, on ainakin se tietty kohta kuollut. Jos alla vihertää, bonsai on vielä voimissaan.

Jotkut lajit pudottavat lehtensä talveksi, mutta sinun puusi ei varmaankaan ole mennyt talvilepoon. Jollei bonsai sitten ole mennyt paikan vaihdosta niin pahasti sekaisin, että se luulee talven tulevan.

Bonsain paapomiseen vaikuttaa sen laji. Jo neulasia ja pehmeitä lehtiä kasvattavilla lajikkeilla on omat vaatimuksensa. Tutustu lajikohtaisiin hoito-ohjeisiin. Esimerkiksi tässä oppaassa on erittäin selkeät ohjeet yksittäisten lajien tarpeiden tyydyttämiseen:
Lewis, Colin: Bonsai survival manual: an essential guide to buying, maintaining and problem solving (Apple Press, cop. 2003)

Suomen talvi on pitkä, pimeä ja kylmä. Bonsain kasvattajalta ilmastomme vaatii aivan erityistä perehtymistä ja erikoisia järjestelyjäkin. Siksikin sinun kannattaa tarkistaa oman lajikkeesi hoito-ohjeet. Huonebonsaita hoitaessa on nimittäin hyvä tietää, mistä ilmasto-oloista puu on kotoisin.

Mutta surullista kyllä, vain harvat bonsait selviävät hengissä edes taimesta aikuiseksi, eivätkä kaikki aikuiset taas pääse kymmenien vuosien kunnioitettavaan ikään.

Muut lähteet:
Lewis, Colin: Growing and displaying bonsai: a practical step-by-step guide (Salamander, 2001)
Sivonen, Martti: Bonsai: johdatus ruukkupuiden kasvatukseen (Kureeri, 1998)
http://www.bonsaifi.net/keskustelu/viewtopic.php?id=40
http://keskustelu.suomi24.fi/node/6734737

Kommentit (0)

Vastauksesi