Hei, asun 70-luvulla rakennetussa suorakaiteen muotoisessa omakotitalossa...

Hei, asun 70-luvulla rakennetussa suorakaiteen muotoisessa omakotitalossa...

Hei, asun 70-luvulla rakennetussa suorakaiteen muotoisessa omakotitalossa, jossa lyhyet päätyseinät ovat tiiltä ja pitkät sivut lautaverhoiltua. Huomasin nyt keväällä että toisen päädyn tiilien pinnassa (ulkoseinässä) on jotain valkoista ainetta, joka sormella kokeiltuna tuntui puuterimaiselta ja pölymäseltä. Ainetta oli ohut 0,5-1,0mm kerros koko seinän korkeudelta, noin 30-50 sentin levyisinä läikkämäisinä kaistaleina. Pitäisikö tästä huolestua ja tilata home/sieni/tms mittauksia? Mistä tälläisiä mittauksia voisi tilata, kuuluuko asia kaupungille vai pitäisikö ottaa joku yksityisen puolen firma tekemään? Mistä voisin saada tietoa mitkä mittaukset ovat hyviä ja varmoja, ja minkä mittausten kohdalla maksan turhasta?

Vastaus

Luulen että huoleen ei ole aihetta, kyseessä on todennäköisesti tiilen pintaan noussut kalkki. Kalkki on tiilen yksi ainesosa, ja on luonnollista että se lähtee lämpötila- ja kosteusvaihteluiden ansiosta puskemaan pintaan, etenkin juuri keväisin. Jopa museoviraston esimerkkikuvan tiilessä on kalkkia pinnassa (ks. lähteet). Meiltäkin on aiemmin kysytty mm. vinkkejä kalkin puhdistamiseen tiiliseinästä.

Omistusasunnon homemittaukset täytyy tarvittaessa hoitaa itse yksityisten firmojen avulla. Allergia- ja astmaliitto on julkaissut hyvän "Mistä apua sisäilma- ja
homeongelmiin?"-oppaan, josta on paljon hyötyä jos epäilee homeongelmaa. Oppaassa neuvotaan että "--Omakotiasukkaan tulee kääntyä suoraan kuntoarvion tai sisäilmaselvityksen
tekijän puoleen. Epäselvissä tapauksissa lisätietoja
saa kuntien terveys- ja rakennustarkastajilta sekä
järjestöiltä.--" Vinkkejä hyvistä firmoista kannattaa kysellä myös kohtalontovereilta. Toivottavasti tähän ei kuitenkaan tule tarvetta :).

Lähteet:
http://www.nba.fi/tiili/yleista.htm
http://keskustelu.suomi24.fi/node/3309314
http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=76bef7bf-9a...
http://www.yritysopas.com/haku/hometutkimus/
http://www.editori.fi/b2b/kiinteistot-ja-rakentaminen/436
http://www.allergia.com/files/15/1086_mistaapuasisailma.pdf

Kommentit (0)

Vastauksesi