Hei, askarrutaapa mieltäni tällainen kysymys: Miten taivutetaan...

Hei, askarrutaapa mieltäni tällainen kysymys: Miten taivutetaan...

Hei, askarrutaapa mieltäni tällainen kysymys: Miten taivutetaan Seinäjoki-sanasta kaupunkilainen kieliopillisesti oikein? Juuri kukaan itse paikkakunnalla ei käytä sanaa "seinäjokelainen", joka taas yleensä on ulkopaikkakuntalaisten käyttämä. "Seinäjokinen" on käytetty puhekielessä, ja jostain kuulin, että olisi myös oikein. Ajattelisi senkin vaikuttavan, miten itse paikkakuntalaiset sanaa taivuttavat?

Vastaus
18.02.201015:46
22898
53

Hei!

Kysymääsi asiaa on käsitellyt Saara Welin artikkelissaan ”Kunnan nimeen perustuvat asukkaannimitykset” (”Kielikello” 2/1998). Welin päätyy suosittelemaan yleiskielessä -lainen-päätettä, joskin lyhyt -inen-pääte sopii hänen mukaansa hyvin paikallisille lukijoille suunnattuun tekstiin. Yleiskielessä -lainen-päätteellinen muoto on kielenhuollon näkökulmasta aina oikein.

Suosituksen taustalla on se, että läheskään kaikista paikannimistä ei ole olemassa edes paikkakunnalla yleisesti käytettyjä lyhyitä muotoja. Erilaisia asukkaannimityksiä käyttävän kirjoittajan lienee aika mahdotonta muistaa ulkoa, mistä paikkakunnista on lyhyt muoto ja mistä ei. Sellaiset muodot kuin ”seinäjokinen” ja ”kärsämäkinen” ovat kyllä noilla seuduilla käytössä, mutta sellaisia muotoja kuin ”kokemäkinen” tai ”kemijärvinen” ei juuri paikallisestikaan käytettäne. Kaikkien Suomen paikkakuntien asukkaannimitysten taivutuksia eivät varmasti oppisi muistamaan seinäjokelaisetkaan!

Sama asia löytyy tiivistettynä myös asukkaannimityksiä koskevasta Minna Salmisen artikkelista osoitteessa http://www.kotus.fi/index.phtml?s=2565.

Kommentit (0)

Vastauksesi