Hei, ajattelin kysyä luokitellaanko musta väriksi?

Hei, ajattelin kysyä luokitellaanko musta väriksi?

Hei, ajattelin kysyä luokitellaanko musta väriksi? Olen kuullut paljon eri mielipiteitä siitä, miten musta ei heijasta valoa yms.

Vastaus

Hei!

Ei ihan yksinkertainen kysymys! Musta näyttää erilaiselta eri teorioiden valossa. Käytännössä mustaa voi kutsua väriksi.

Väri on valoa ja valo on auringosta peräisin olevaa aaltomuotoista sähkömagneettista säteilyä. Jokaista värisävyä vastaa oma aallonpituutensa. Värin havainnointi perustuu kolmeen tekijään: valoon (värin lähde), objektiin (kuinka se vastaa väriin) ja silmään (joka vastaanottaa värin).

Subtraktiivisen väriteorian mukaan musta on väri, additiivisen väriteorian valossa musta ei ole väri.

Subtraktiivinen eli vähentävä värijärjestelmä perustuu syaaniin, magentaan ja keltaiseen ja mustaan. Väripigmentistä ja sideaineesta koostuvalla väriaineella vähennetään esim. valkoisesta paperista heijastuvan valon värien määrää. Mustaa väriä syntyy kun kaikki väripigmenttien värit sekoitetaan toisiinsa.

Additiivinen eli lisäävä värijärjestelmä on punaista, vihreää ja sinistä väriä käyttävä järjestelmä, jossa valoa lisäämällä saadaan muodostettua kaikki muut värit. Musta syntyy silloin, kun valoa ei ole lainkaan. Ihmissilmä näkee mustana väripinnan, joka ei heijasta mitään valon aallonpituuksia. Kaiken valon imevää mustaa pintaa, josta valomittarilla ei voisi löytää valon heijastumaa lainkaan, ei ole teknisesti vielä pystytty valmistamaan.

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Musta
http://en.wikipedia.org/wiki/Black
http://www.colormatters.com/vis_bk_white.html
http://www.volantis.fi/sivut/color-theory.html
http://www.kepa.fi/kumppani/arkisto/2007_6-7/5825

Tietoa ja pohdintaa mustasta ja sen merkityksistä:
http://www.coloria.net/varit/musta.htm
http://www.vapaa-ajattelijat.fi/keskustelu/read.php?3,25364

Kommentit (0)

Vastauksesi