hei!

hei!

hei! pidän äidinkielen tunnilla vaikuttavan puheen aiheesta: kuolema ei olekaan niin pelottava asia, kuin luullaan. Voisitteko suositella jotain hyviä kirjoja tähän aiheeseen mah. pian? kiitos! :)

Vastaus
16.11.200918:56
29056
34

Hei!

Pahoittelut, että vastaus on viipynyt kovin pitkään. Ehkäpä olet ehtinyt jo pitää puheesi, mutta tässä tulee joka tapauksessa jonkinlaisia kirjallisuusehdotuksia.

Antiikin Kreikan filosofeihin on aina vaikuttavaa vedota puheissa. Vaikuttavia kuolemaa käsitteleviä tekstejä ovat ainakin Platonin sepittämät dialogit ”Kriton” ja ”Faidon”, joissa kuolemaan tuomittu Sokrates pohtii kuolemaa ja lohduttaa ystäviään. ”Kriton” löytyy Platonin ”Teosten” osasta 1 (Otava, 1977) ja ”Faidon” puolestaan ”Teosten” osasta 3 (Otava, 1979). Ensiksi mainittu löytyy myös vanhempana suomennoksena Wikiaineistosta osoitteesta http://fi.wikisource.org/wiki/Platon_Krito, ja jälkimmäinen teksti on digitoitu vielä vanhempana suomennoksena Gutenberg-projektista osoitteesta http://www.gutenberg.org/etext/19210.

Jos filosofien kuolemat ja ajatukset kuolemasta kiinnostavat, teoksesta ”Filosofien kuolema” (Summa, 2004) löytyy artikkeleita näistä teemoista aina antiikista nykypäivään. Kaikki kuolemat tosin eivät ole lohdullisia, mutta sellaisiakin joukkoon mahtuu monia. Yksi kertomuksista on Jeesus Nasaretilaisen kuolema, josta voi lukea myös ”Raamatusta” ja joka on kyllä vaikuttavan tyyni siinä missä Sokrateenkin.

Kristinuskon näkökulmasta on kirjoitettu kuolemasta paljon. Esimerkiksi Martti Lindqvist on pohtinut aihetta kirjoissaan, kuten vaimonsa kuolemaa käsittelevässä kirjassa ”Kuolemaa väkevämpi” (Otava, 1994). Antti Kylliäisen teos ”Kaikki pääsevät taivaaseen” puolestaan herätti paljon aikanaan paljon kohua, ja varmasti sen otsikossa mainittu ajatus on jo omiaan lievittämään kuoleman pelottavuutta.

Uskonnot ja elämänkatsomukset ovat kautta aikojen tarjonneet omia lohduttavia selityksiään kuolemalle. Näitä tarkastellaan Kai Heikkilän ja Pertti Jokivuoren kirjassa ”Kuoleman salaisuus” (Kirjayhtymä, 1994). Ehkäpä niistäkin voisi ammentaa ajatuksia kuolemaa käsittelevään puheeseen.

Kommentit (0)

Vastauksesi