Hei!!

Hei!!

Hei!! Meillä on kuukausi sitten leikattu 7kk vanha poikakissa ja 1,5 vuotta vanha leikkaamaton tyttökissa. Molemmat ovat sisäkissoja, joten tyttökissalla siis on lähes koko ajan kiima. Miten voi olla mahdollista, että poikakissa nousee tyttökissan selkään parittelumielessä? Ensin luulin sen olevan leikkiä, mutta kun usean häätöyrityksen jälkeen kissat palasivat taas kiinni toisiinsa, niin luulen sen olevan yritys paritella. Miten voi olla mahdollista, kun poikakissa on kuitenkin leikattu? Eihän sillä pitäisi olla mitään haluja? Kiitos jo etukäteen!

Vastaus

Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että leikattu kissa "parittelee" muiden kissojen tai elottomien esineiden kanssa. Olen itse nähnyt helsinkiläisen sisäkissauroksen harrastavan tätä silloin tällöin pehmolelujen kanssa. Loma-aikoina sillä oli hoitoon tuotuja kissakavereita, mutta ainakaan isäntäväen kotona ollessa se ei puuhannut niiden kanssa mitään seksiin viittaavaa.

Leikkaaminen vähentää urokselle ominaista käyttäytymistä, mutta ei välttämättä poista sitä kokonaan. Testosteronin lisäksi seksuaaliseen käyttäytymiseen vaikuttavat aivojen rakenteet, jotka ovat muodostuneet jo ennen kissanpennun syntymää.

Samantapaisia ilmiöitä olen seurannut hevosilla. Eräällä ratsuruunalla oli tapana kiskaista ohjat pitkiksi aloittelijoiden käsistä ja kiiruhtaa nuuhkimaan ja töykkimään kiimaisten tammojen ryntäitä. Ratsastajat yrittivät tietysti erottaa hevoset toisistaan, mutta katselijoita kohteliaat oriineleet ja pieni pöyhistely naurattivat. Ruuna oli nuorena leikattu, eikä se kiinnittänyt tuttuihin tammoihin huomiota, jos ne eivät olleet kiimassa. Sen ei koskaan nähty yrittävän kesälaitumellakaan "mennä pitemmälle", vaikka useimmat tammat eivät olleet kantavia.

Kotieläinten "seksi" on jokseenkin yleistä vielä vuosia leikkaamisen jälkeen. Sen vuoksi en pidä todennäköisenä, että poikakissallanne olisi kives, joka ei ole laskeutunut, tai että testosteronia tuottavaa kudosta olisi muuten jäänyt jäljelle.

On myös mahdollista, ettei parittelukäyttäytymisellä ole lainkaan tekemistä halujen ja hormonien kanssa. Kyse voi olla arvojärjestyksen osoittamisesta. Seitsemän kuukautta vanha poikakissanne näyttää naaraalle - ja lähistöllä ehkä oleville kilpakosijoille - kuka on paikallinen alfa-uros.

Ellei tyttökissa pahastu pojan kollikäytöksestä, voitte rauhassa ajatella, että se on vain luontoa. Jos asiasta on jotain harmia eikä tytöllä ole tarkoitus teettää pentuja, voisi tietysti harkita myös sen steriloimista. Kannattaa kuitenkin odotella. Poika saattaa vähitellen menettää aktiivisen kiinnostuksensa tytön kiimoihin, vaikka pysyykin tietoisena niistä.

Seuraavat artikkelit kissan lisääntymisestä ja käyttäytymisestä ovat varmaan kysyjälle tuttuja, mutta otetaan ne tähän iGSin lukijoita varten:
http://www.clinivet.fi/artikkelit/kissa_artikkelit/artikkeli_18.html
http://www.clinivet.fi/artikkelit/kissa_artikkelit/artikkeli_19.html#alkuun
Englanninkielisiä artikkeleita, jotka löytyivät, kun ryhdyin etsimään kirjallista lähdettä käytännön havaintojen rinnalle:
http://findarticles.com/p/articles/mi_m0FRO/is_3_135/ai_88575972
http://www.catster.com/forums/Cat_Health/thread/432010

Kommentit (0)

Vastauksesi