Hei!

Hei!

Hei! Kun aina amerikkalaisissa tv-sarjoissa puhutaan diplomaattien ja heidän perheidensä koskemattomuudesta, niin onko se tosiaan totta? Että voi vaikka murhata kenet tahansa, eikä saa siitä minkäänlaista rangaistusta? Miksi ja mistä tälläinen on peräisin? Onko asia Suomessakin näin?

Vastaus

Amerikkalaisissa tv-sarjoissa ja myös todellisuudessa diplomaattinen koskemattomuus takaa suurlähettiläille ja muulle diplomaattisia tehtäviä hoitavalle lähetystöhenkilökunnalle koskemattomuuden asemamaan tuomiovallasta. Diplomaattinen edustaja nauttii täydellistä koskemattomuutta, joten häntä ei saa pidättää eikä ottaa kiinni.

Diplomaattinen koskemattomuus on kehittynyt vuosisatojen kuluessa maiden välisten kansainvälisten suhteiden tueksi.
Diplomaattisia suhteita määrittävä kansainvälinen sopimus on Wienin yleissopimus vuodelta 1961. Yleissopimus luo periaatteet viralliselle valtioiden kahden- ja monenkeskiselle diplomatialle. Suomi liittyi yleissopimukseen vuonna 1969.

Diplomaattisen koskemattomuuden ideana on, että myös valtiot, joiden välit eivät ole hyvät, voivat lähettää henkilökuntaansa toiseen maahan pelkäämättä, että nämä joutuvat asemamaan vieraiden lainkäyttötapojen tai poliittisten oikeusjuttujen uhreiksi.

Asemamaa voi silti estää diplomaattia tekemästä rikoksia. Esimerkiksi rattijuoppouteen syylliseksi epäiltyä voidaan estää ajamasta autoa, mutta häntä ei voida puhalluttaa.

Diplomaattinen koskemattomuus ei kuitenkaan aina ole selkeää. Esimerkiksi kiinalainen poliitikko halutaan oikeuden eteen kidustusrikoksista. (Ks. http://www.fi.clearharmony.net/articles/200309/212.html)

Lähteitä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Diplomaattinen_koskemattomuus
http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1970/19700004
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_520_2003_p.shtml

Kommentit (0)

Vastauksesi