Hei!

Hei!

Hei! Miten Suomen tiedotusvälineissä, etenkin televisiouutisissa käsiteltäisiin henkilöä, jonka koko nimi olisi vaikkapa Kyrpa Vittu ja kys. henkilö sattuisi olemaan niin tärkeässä asemassa maailmalla, että lähestulkoon jokaisessa uutislähetyksessä olisi häntä koskevia aiheita? Luulisi vaativan aikamoista pokerinaamaa uutisankkuriltakin... Voisiko uutistoimistot tylysti karsia Mr. tai Mrs. Vittua koskevia uutisointeja, vaikka ne olisivat maailmalla ykköslööppejä?

Vastaus
11.09.200917:26
26712
44

Hei!

Suomessa nimilaki estää jo aika tehokkaasti moisten nimien antamisen tai ottamisen. Sen mukaan etu- tai sukunimeksi ”ei voida hyväksyä nimeä, joka on sopimaton tai jonka käyttö muutoin voi aiheuttaa ilmeistä haittaa”. Suomessa ei ole siis kovin suurta pelkoa siitä, että ainakaan noin kamalan nimen saanut ihminen edustaisi Suomea.

Ulkomaalaisilla voi silti olla suomalaisten korvissa kamalia tai huvittavia nimiä. Muistan kuulleeni kerran uutislähetyksessä jonkin tällaisen nimen, mutta uutistenlukijalla kyllä pokka piti vallan hyvin, kun hän mainitsi henkilön nimen. Uutistenlukijat ovat kyllä sen verran ammattilaisia, etteivät he aivan vähästä hätkähdä. En usko, että nimi itsessään vaikuttaisi uutisointimäärään, sillä jatkuvasti toistettuna nimen huvittavuus saattaa haihtua. Eipä varmaan suomalainen etunimi ”Yrjö” taida olla kovin huvittava, vaikka se saattaa uutisissa toistua. Harvalle ehkä tulee silloin aina automaattisesti oksennus mieleen.

Suomalaisille kamalia mutta ulkomaalaisille aivan neutraaleja voisivat olla vaikkapa sukunimet ”Pasko” ja ”Vitulis”. Varmasti monia muitakin vastaavia on olemassa, ja toisaalta ehkä jotkut suomalaiset nimet voivat tarkoittaa muissa kielissä jotakin epämiellyttävää.

Kommentit (0)

Vastauksesi