Hei.

Hei.

Hei. Kysyin tätä aikaisemminkin, mutten saanut vastausta: silloin tällöin uutisoidaan, että poliisi on tehnyt kotietsinnän samaan aikaan esim. viidessä maassa ja takavarikoinut sadoilta ihmisiltä tietokoneita ja kovalevyjä. Kuka päättää tällaisesta joukkoratsiasta ja millä perusteilla? Onko esim. henkilöllä, joka on Suomesta ja selannut lapsipornosivustoja (mikä ei siis ole laitonta), vaarana joutua ratsian kohteeksi, vaikkei olisikaan ladannut sivuilta mitään? Onko tällainen kansainväinen tutkijajoukko kuitenkin varmuudeksi ottanut tällaisenkin henkilön listalleen, jotta päästään tutkimaan henkilön tietokone? Entä mitä sääntöjä on, jos henkilön tietokone takavarikoidaan? Voiko henkilö olla paikalla kun konetta tutkitaan, ettei sinne vahingossa lataudu laitonta materiaalia vai onko tähän mitään oikeuksia? Entä jos henkilö ei ole kotona ratsian aikaan; tuleeko poliisi sisään joka tapauksessa "karmit kaulassa"? Entä jos henkilön tietokone ei ole kotona, vaan matkalla mukana? Poliisin vastaus tällaiseen kyselyyn on varmaan "emme kerro menetelimistämme", mutta kyllä oikeusvaltiossa tällaisesta menettelystä pitäisi mielestäni saada tietoa. Kiitos mielenkiintoisesta sivustosta ja että jaksatte vastata ihmisten omituisiin kysymyksiin.

Vastaus

Hei ja kiitos kiitoksesta!

Tutkinnanjohtaja päättää kuinka rikosta tutkitaan ja mitä pakkokeinoja käytetään. Jos rikos on luonteeltaan ylikansallinen, kunkin maan poliisin edustajat sopivat keskenään toiminnan koordinaatiosta.

Viranomaisten toiminnan lainmukaisuutta valvoo Eduskunnan oikeusasiamies. Sinun on paras kääntyä hänen puoleensa, jos epäilet vilunkia harjoitettavan.

http://www.oikeusasiamies.fi/Resource.phx/eoa/index.htx

Jos Suomen viranomaisten toiminta ei tyydytä, voi pyytää apua EU:lta.

http://europa.eu/pol/rights/index_fi.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi