Havukkalaisessa Konsta Pylkkänen

Havukkalaisessa Konsta Pylkkänen

ampui tieteellisen sensaation "pyymetson". Onko pyymetsoa todella ollut olemassa vai pistikö Veikko Huovinen mainion mielikuvituksensa lentoon?

Vastaus

Pyymetsosta ei tiettävästi ole havaintoja. Siksipä Huovinen sen tarinansa sensaatioksi kaiketi valitsikin. Pyyteerikin on hyvin harvinainen, Suomessa pyyn ja teeren risteymää on tavattu varmuudella ainoastaan yksi kappale. Kaleva-lehden artikkelin mukaan metsäkanalinnuilla tunnetaan kyllä monia risteytyksiä. Yleisin on korpimetso, metson ja teeren risteymä. Riekkoteerenkin eläintiede tuntee, samoin riekkometson ja jopa pyyteeren ja riekkopyyn. Eläinmuseon vitriinissä on jopa kiirunan ja teeren risteymä.

Vastaaja tutki vielä mitä Helsingin Sanomien arkistoista löytyisi. 7.11.1961 lehden eräpalstalla kerrottiin Kajaanin maalaiskunnassa metsästäjän mahdollisesti ampuneen pyymetson. Ensimmäisenä asiasta uutisoi tuolloin Kainuun Sanomat. "Merkillinen lintu on ammuttu lokakuussa Kajaanin maalaiskunnassa. Se ei ole teeri, riekko eikä metso eikä pyy, vaan jonkinlainen kummallinen sekasikiö, jota epäillään pyyn ja metson risteytymäksi. Lintu on tulossa täytettynä Helsinkiin tarkempia tutkimuksia varten." Linnun liha oli joka tapauksessa maukasta, sen pyytäjät ehtivät todeta. Ilmeisesti kyseessä oli kuitenkin tavallisempi tapaus, sillä myöhempää uutisointia mysteerilinnusta ei Helsingin Sanomista löytynyt.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi