Haukilahden Casablancan rauniot

Haukilahden Casablancan rauniot

Espoon Haukilahdessa on Casablancan rauniot Pitkänkalliontien huipulla. Mitä siinä on ollut alunperin, mitä/koska rakennukselle on tapahtunut ja miksi sitä kutsutaan Casablancaksi?

4 vastausta

Pitkänkallion laella oli 1970-luvun alussa kesäisin ohjattua toimintaa seikkailuleikkipuisto Casablancassa. Jännittävä puisto rakennettiin betonisokkeliin, joka oli jäänyt jäljelle parikymmentä vuotta aiemmin puretusta talosta. Suunnittelu- ja rakennustyön tekivät Taideteollisen oppilaitoksen oppilaat Kaj Franckin johdolla. Betonista, hiekasta ja laudoista rakennettu leikkipuisto oli ilmeeltään karkea. Tikkaat, luolat ja onkalot olivat kuitenkin lasten mielestä kiehtovia. Nykykatsomuksen mukaan puisto kallioineen saattoi olla vähän vaarallinenkin. Ehkä senkin takia leikkipuisto siirrettiin joidenkin vuosien kuluttua Haukitien varrelle.

Lähdeteoksessa, Haukilahden Seuran julkaisemassa kotiseutuhistoriikissa, on valokuvakin Casablancasta mahdollisesti ajalta, jolloin se oli poistettu varsinaisesta leikkikäytöstä. Kuvassa näkyy vielä lankuista rakennettuja rappuja ja pöytä-penkkiryhmä. Mikä talo mäeltä aikoinaan oli purettu, se ei kirjasta selviä, ei liioin Casablanca-nimen alkuperä.

Sota-aikana Pitkänkallionmäki oli ilmapuolustuksen käytössä. Vähän ennen talvisodan alkamista mäelle sijoitettiin Strömberg-hakuvalonheitin ja Goerz-kuulosuunnin ilmapuolustuksen tarpeisiin. Niiden ympärille rakennettiin sirpalesuojat hiekalla täytetyistä tynnyreistä.  Valonheitin- ja kuulosuunninyksikkö toimi paikalla myös jatkosodassa.

 

Kommentit (0)
23.02.201821:31
80
80

Katkelma Casablancasta on tallentunut Veikko Laihasen Espoo dokumenttiin vuodelta 1971. (Kohdasta 4:42)
https://www.elavamuisti.fi/aikajana/espoo

Kommentit (0)
26.02.201808:40
157
55

Kiitos linkistä! Vaikkei selostusta paikasta olekaan, tuosta hyvin näkee että ovat jonkun rakennuksen rauniot. Niistä tehty leikkipaikka. Itselläni on sellainen harmaa mielikuva, että olen lapsena leikkinyt tuolla itsekin.

Kommentit (0)
24.03.201715:24
157
41

Kiitos laajasta vastauksesta! Olen kysymyksen lähettäjä, unohdin jo käyttäjätunnuksen, joten loin uuden.

Hatarasti muistan, että olisin tuolla itsekin lapsena käynyt leikkimässä.

Kommentit (0)

Vastauksesi