Harrastan vanhoja tyttökirjoja, ja useimmista löytyykin netistä hienosti...

Harrastan vanhoja tyttökirjoja, ja useimmista löytyykin netistä hienosti...

Hei! Harrastan vanhoja tyttökirjoja, ja useimmista löytyykin netistä hienosti tietoja. Eräs kirjailijatar on jäänyt kuitenkin askarruttamaan mieltäni. Alli Saarentaus-Salo on kirjoittanut muutamia ihan hauskoja tyttökirjoja (kuten Tiina itte, Tiina itte yllättää, Anjan kesätempaus ja Inkeli postiharjoittelijana) mutta hänestä itsestään ei löydy laisinkaan tietoja. Kuka siis oli Alli Saarentaus-Salo ja mitä kaikkea hän on kirjoittanut?

Vastaus

Alli Saarentaus-Salo (o.s. Holmstedt; 1907–1994) oli kansakoulunopettaja ja kirjastonhoitaja. Hän oli sepän tytär ja valmistui 1928 Hameenlinnan seminaarista opettajaksi. Hän toimi kansakoulunopettajana Janakkalassa 1929–30, Luumäellä 1930–31 ja Askolassa 1931–67. Opettajantyön ohessa hän toimi sivutoimisena kirjastonhoitajana Askolassa 1952–67. Saarentaus-Salon perheeseen kuuluivat mies ja kaksi lasta.

Saarentaus-Salon kirjailijanura käynnistyi kirjoituskilpailuista, vaikka hän ei saavuttanutkaan niissä kirkkaimpia kärkisijoja. Kirjoituskokemusta lienee kertynyt myös sitä kautta, että Saarentaus-Salo avusti ainakin sellaisia sanomalehtiä kuin Uusimaa ja Tyrvään Sanomat. Hänen kirjojensa kerrontaa luonnehditaan sujuvaksi ja vuoropuhelua eloisaksi ja napakaksi, mutta kenties kirjat tuntuvat nykynuorisosta jo vanhentuneilta, eivätkä ne ainakaan ole nousseet erityisen suosituiksi klassikoiksi, kun uusia painoksiakaan ei ole otettu sitten 1960-luvun.

Tässä vielä Alli Saarentaus-Salon kirjatuotanto Suomen kansallisbibliografia Fennicasta poimittuna:

Inkeri postiharjoittelijana (Kirjapaja, 1945)
Anjan kesätempaus (Valistus, 1946)
Muotiliike Pirkka (aikuistenromaani; Karisto, 1948)
Hyvän kodin siunaus (novellikokoelma; Kotikasvatusyhdistys, 1949)
Anja ja Kimmonhovin tytöt (Valistus, 1949)
Urpulan pikku rouva (aikuistenromaani; Karisto, 1951)
Tiina itte (Otava, 1955)
Tiina itte yllättää (Otava, 1958)

Saarentaus-Salon tiiviit henkilötiedot löytyvät teoksesta ”Suomen kirjailijat 1945–1980” (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1985). Hänestä on myös Päivi Heikkilä-Halttusen suppeahko artikkeli teoksessa ”Kotimaisia nuortenklassikoita 2” (BTJ Kirjastopalvelu Oy, 2001), jossa tarkastellaan hänen nuortenkirjojaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi