Hankauma ihossa aiheuttaa nesteen keräytymän hankauman kohdalle.

Hankauma ihossa aiheuttaa nesteen keräytymän hankauman kohdalle.

Hankauma ihossa aiheuttaa nesteen keräytymän hankauman kohdalle. Tiedän, että se on suojamekanismi, mutta miksi nestettä kertyy ja mitä tuo neste tarkalleen ottaen on ?

Vastaus

Hiertymä, rakko (rakkula) tai vesikello syntyy jatkuvan tai äkillisen hankauksen ja kitkan seurauksena. Paineesta ja hankauksesta kertoo punoittava painaumajälki. Tällöin ihon alle tai ihoon saattaa kertyä kirkasta tai veristä kudosnestettä. Etenkin kuiva ja ohut iho hiertyy helposti. Helteessä ja pitkän matkustelun aikana alaraajat saattavat turvota. Usein hiertymiä ja rakkoja syntyy kun käytössä on uudet vielä jalkaan muotoutumattomat kengät. Lisäksi hikoilu lisää riskiä saada jalkoihin hiertymiä.

Kudosneste on solujen välissä olevaa nestettä. Vähintään n. puolet ihmisestä on vettä. Kaikki solujen aineenvaihduntareaktiot tapahtuvat vesiliuoksessa ja siksi vesi on elämälle välttämätöntä. Elimistön vesi jakautuu solunsisäiseen ja solunulkoiseen nestetilaan. Veteen on liuenneina mm. proteiineja ja suoloja. Kudosneste on solunulkoista nestettä kuten myös veriplasma sekä imunesteen soluton osa. Solun ulkoisessa nesteessä on runsaasti natriumioneja ja niukasti kaliumioneja. Veriplasmaan verrattuna kudosnesteessä on vain vähän proteiinia (1-2 %). Kaikkien nestetilojen vesimolekyylit liikkuvat jatkuvasti edestakaisin tiloja rajoittavien kalvojen läpi verenpaineen ja osmoottisen paineen seurauksena. Osa kudossolujen väleihin hiussuonista tihkuneesta kudosnesteestä siirtyy umpipusseina alkaviin imuhiussuoniin, jolloin siitä tulee imunestettä. Imuneste virtaa imusolmukkeiden kautta hitaasti suurempiin imuteihin ja lopulta laskimovereen.

Lähteet:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=jal00089
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=jal00087
Lääketieteen termit: Duodecimin selittävä suursanakirja. Duodecim, 2007: http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1826462?lang=fin
Nienstedt, Walter; Luut ja ytimet: ihmiselimistö lyhyesti: http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1428155?lang=fin

Kommentit (0)

Vastauksesi