Hammasratajunan suistuminen

Hammasratajunan suistuminen

Chamonixissa Montenversin hammasratajuna suistui kiskoilta. Uutisten mukaan syynä oli inhimillinen erehdys. Millainen inhimillinen erehdys voi suistaa hammasratajunan kiskoilta?

Vastaus
16.09.201908:22
81035
16

Esimerkiksi liian nopea vauhti mutkassa tai vaihteessa. Hammasrataraidehan on ihan samanlainen kiskopari kuin kaikki muutkin rautatiet, ainoastaan junan vetotapa on hoidettu kiskojen välissä olevasta hammaskiskosta. Joten sillä kulkeva juna voi suistua kiskoilta ihan samalla lailla kuin tavallisetkin junat. Koska teknistä vikaa ei ollut, lienee liian kova vauhti kaarteessa syynä, vaihdettakaan tuolla radalla, tuossa paikassa tuskin on.

Kommentit (2)
Matkustin tuolla junalla parisen vuotta sitten eikä se ainakaan silloin yltänyt edes suo... Matkustin tuolla junalla parisen vuotta sitten eikä se ainakaan silloin yltänyt edes suorilla osuuksilla, kuin arviolta parinkymmenen kilometrin tuntivauhtiin eikä vauhti tuntunut juurikaan vaihtelevan suorien ja kaarteiden välillä. Aihetta yleisemmin googlatessa vastaan tulee tuotakin alhaisempia nopeuksia 10km/h molemmin puolin. En sitten tiedä, voiko tuollanen juna kuljettajan virheen seurauksena alamäessä karata huomattavasti suurempiin nopeuksiin tai jopa irtautua siitä hammaskiskosta kokonaan.
17.9.2019 14:50 Leo Salminen 4459
Hammasrataveturi ei ole kiinni hammaskiskossa mitenkään muuten kuin painovoimalla ja siv... Hammasrataveturi ei ole kiinni hammaskiskossa mitenkään muuten kuin painovoimalla ja sivusuunnassa kiskojen ohjaamana. Siis pyöreä vetävä hammasratas painuu vasten suoraa hammaskiskoa. Muissa vaunuissa tuskin on edes hammaskiskoon liittyvää ratasta, elleivät kaikki vaunut ole myös vetureita. Jos vaunut irtoavat (kovan vauhdin vuoksi) kiskoilta, kuten linkin kuvissa näkyy, ei hammaskisko auta eikä vaikuta asiassa yhtään mitään. Tietysti vaunu irtoaa samalla myös hammaskiskosta. Jos, kuten ilmoitettiiin, mitään teknistä vikaa ei ole kiskoissa eikä pyörissä, en kyllä keksi mitään muuta syytä kiskoilta irtoamiseen kuin liian kovan vauhdin. Teoriassa voisi olla myös väärin asetettu vaihde, joka ohjaisi vaunut pois kiskoilta, mutta eihän sellaisia vaihteita rakenneta, mitä käyttöä sellaisilla olisi.
19.9.2019 10:31 Köpi K 81035

Vastauksesi