Hämähäkinseitin paksuudesta

Hämähäkinseitin paksuudesta

Kuinka paksua hämähäkinseitti on, jos verrannoksi otetaan köyden paksuus/ihmisen paino (60 kg) ja seitin paksuus/hämähäkin (esim. ristihämähäkki) paino?

2 vastausta
03.10.201615:41
56348
48

Ymmärsinköhän taaskaan kysymystä...

Hämähäkin seitti on noin 1-3um (mikrometri, 1/1000-osa millimetristä) paksua. Hämähäkin painoa ei helposti netistä löytynyt, mutta oletetaan että se on suunnilleen sama kuin huonekärpäsen, 15mg.  Yhtälöparista 1um/15mg = x/60kg saadaan x= 4m.

Kysyjä nyt varmaan ihmettelee, että kestäähän paljon alle 4m köysikin ihmisen painon, eikös seitin pitänyt olla hirveän vahvaa? No tämä johtuu useasta asiasta. Ensinnäkin seitti ei varmaankaan ole äärirajoillaan hämähäkin omasta painosta vaan kestäisi paljon enemmänkin. Toisekseen vaikka seitti onkin PAINOONSA NÄHDEN vahvaa, kyllä teräs ja varsinkin kevlar on paljon vahvempaa. Ja kolmanneksi köydet ovat kierteisiä, palmikoituja, joka moninkertaistaa niiden kestävyyden, yksi suora paksukin polymeerikuitu kestäisi murto-osan siitä mitä useasta ohuesta palmikoimalla tehty kestää. Siksi emme tarvitse 4m paksuja köysiä vaan pikkusormenpaksuinenkin varmaan kestäisi 60kg ihmisen painon. Seitissä on siis erikoista se, että se kestää yhtenäkin kuituna painoonsa nähden erittäin hyvin, hämppärin ei tarvitse opetella palmikoimaan köysiä verkkojansa varten. Lisää aiheesta ekan linkin kohdassa Mechanical properties.

Kommentit (0)
03.10.201615:58
16127
37

nyt olisin opponoimassa suuresti arvostamaani köpi k:ta, sori! = )) hämiksiähän on pirun monen kokoisia jopa satagrammaiseen asti, mutta toisella kotimaisella pääsin semmoiseen karkeaan keskimassaan kuin 1 gramma. se on jo 66 kertaa 15mg eli köysikin kapeni lähes järjelliseen mittaan ø 6 cm. jos hetken pysähtyy tuota neljää metriä miettimään, tajuaa sen absurdiksi tulokseksi. oleellisempaa on, että ym. vastaus on raiteillaan vain alkuosaltaan. kun ryhdytään miettimään köyden kestävyyttä PAINOONSA NÄHDEN (tätähän ei kysytty), ei paksuus ole se, mikä pitää laskea, vaan poikkileikkauksen pinta-ala. laskisitko köpi uudestaan sen avulla, niin nähdään, että kyllä se seitti sentään hieman vahvempaa on kuin aluksi luultiin? (entäs silkkiäistoukan seitti muuten?)

Kommentit (1)
Joo, ei se mitään, kyllä minäkin monta päivää tuota 4m kauhistelin ja etsin pilkkuv... Joo, ei se mitään, kyllä minäkin monta päivää tuota 4m kauhistelin ja etsin pilkkuvirhettä laskuistani. Mutta kun en löytänyt kotoisten hämppäriemme painoa (enkä vieläkään usko niiden olevan 66 kertaa suunnilleen samankokoisia kärpäsiä painavampia), niin tuollaiseen tulokseen päädyin. Jätän kyllä tämän nyt viisaampien vastattavaksi. (Kärpäsen paino löytyy monestakin paikkaa, esim http://www.speedofanimals.com/animals/housefly)
3.10.2016 21:20 Köpi K 56348

Vastauksesi